Nyheter

Fond för guldproducenter med ESG-fokus når 60 MUSD i förvaltad volym

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETPer, är glada att meddela att deras Fond för guldproducenter med ESG-fokus når 60 MUSD i förvaltad volym. AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ZSG0) har registrerat ökat intresse från institutionella investerare nådde tillgångar på 61,8 miljoner USD under förvaltning (AUM).

I början av året uppgick ZSG0s AUM till 6,2 miljoner dollar, men denna siffra har nu överstigit 61,8 miljoner dollar, vilket motsvarar en tillväxt på 905,4 % hittills i år.

ZSG0 ger investerare en unik möjlighet att anpassa sin guldgruvexponering till ESG-principerna. Guldbrytning kräver att stora mängder jord flyttas, vilket genererar betydande utsläpp av växthusgaser. Men genom att använda en ESG-skärm tillåter ZSG0 exponering mot företag i sektorn med lägre koldioxidavtryck.

Trots en rad avklassificeringar i början av 2023 förblir ZSG0 den enda artikel 8-guldgruvningsfonden enligt SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation). Detta gör fonden unik i sitt mål att göra en ”brun” industri grön.

ETFen följer Solactive AuAg ESG Gold Mining Index (SOLZSG0N), vilket ger lika viktad exponering mot de 25 guldgruvaktierna med de bästa ESG-riskpoängen i klassen. Den lika viktningen hjälper till att undvika koncentrationsrisker, och den eventuella undervikten av ett fåtal dominerande megaföretag kan också ge en fördelaktig avkastningsprofil för ZSG0 under tjurmarknader för guldgruvarbetare.

IndexnamnVägt genomsnittlig koldioxintensitet*
GLOBAL GOLD MINERS INDEX348.74
NYSE ARCA GOLD MINERS326.42
S&P COMMODITY PRODUCERS GOLD310.53
SOLACTIVE AUAG ESG GOLD MINING INDEX300.63

*Vägt genomsnitt av portföljbolagens koldioxidintensiteter efter portföljvikter. Antal är uppskattade och kan fluktuera. Källa: Clarity AI.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar: ”ZSG0 har sett en otrolig tillväxt i år, vilket indikerar för oss att det finns en ökande efterfrågan på ESG-fokuserade investeringslösningar inom guldgruvsektorn. Medan många europeiska fonder nedgraderades från SFDR Artikel 8 eller 9 i början av året, ZSG0 har hållit fast i sitt hållbara fokus.

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ZSG0) strävar efter att erbjuda exponering mot en likavägd korg av 25 ESG-kontrollerade företag inom guldgruvindustrin, genom att använda Sustainalytics för att screena gruvuniversumet för deras ESG-referenser och tillskriva ett riskpoäng baserat på deras fynd.”

Handla ZSG0 ETF

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF – Acc (ZSG0 ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version