Nyheter

FM ETF en fond för den som tror på frontier markets

Publicerad

den

iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM ETF) hanteras passivt för att spåra ett nivåvägt index av aktier främst från gränsmarknader och, i mindre grad, tillväxtländer. iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM ETF), som handlas på NYSEArca, är en utdelande ETF. Denna börshandlade fond kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,79 procent.

FM Factset Analytics Insight

FM spårar ett index som ger exponering mot aktier på gräns- och tillväxtmarknader. Fonden sträcker sig över alla börsstorlekar men väljer det lägre spektrumet för tillväxtländer. Indexleverantören använder tak för ”gruppenheter” för att säkerställa diversifiering. Koncernföretag är flera företag som separat kan emittera börsnoterade värdepapper men som drivs av en enda kontrollerande enhet.

FM siktar på vikter på 80 % för gränsmarknader och 20 % för tillväxtmarknader. Det begränsar sedan de två största gränsländerna till ett tak på 40 %, medan tillväxtländerna har ett tak på 5 % per enskilt land. Före den 1 mars 2021 hette fonden iShares MSCI Frontier 100 ETF som spårade MSCI Frontier Markets 100 Index.

Varför FM?

  1. Exponering mot frontier markets, gränsmarknadsaktier och tillväxtmarknadsaktier av mindre storlek med tonvikt på de underliggande beståndsdelarnas omsättbarhet och investeringsbarhet
  2. Få enkel tillgång till en praktiskt taget outnyttjad investeringsmöjlighet
  3. Använd för att söka långsiktig tillväxt och diversifiering

Investeringsmål

iShares MSCI Frontier and Select EM ETF strävar efter att spåra investeringsresultaten för ett index som huvudsakligen består av frontier market-aktier tillsammans med utvalda tillväxtmarknadsaktier.

Fondsammanfattning

Indexet syftar till att återspegla frontier markets prestanda och tillväxtmarknadernas lägre storleksspektrum, samtidigt som man lägger en starkare tonvikt på beståndsdelarnas handelbarhet och investeringsbarhet jämfört med moderindexet.

Fonden kommer i allmänhet att investera minst 80 % av sina tillgångar i de värdepapper som ingår i indexet och i investeringar som har ekonomiska egenskaper som är väsentligen identiska med de värdepapper som ingår i det underliggande indexet.

Handla FM ETF

iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i FM ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM ETF) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM ETF). Till IGs ETF Screener.

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISIN
COMICOMMERCIAL INTERNATIONAL BANKFinans4.38EGS60121C018
AUBAHLI UNITED BANKFinans3.99BH0005508765
HPGHOA PHAT GROUPMaterials3.12VN000000HPG4
BAPCREDICORP LTDFinans3.08BMG2519Y1084
VICVINGROUPFastigheter2.89VN000000VIC9
SCOMSAFARICOMKommunikation2.79KE1000001402
VHMVINHOMESFastigheter2.75VN000000VHM0
KSPIJSC KASPI KZ GLOBAL SPONSORED REGFinans2.65US48581R2058
TLVBANCA TRANSILVAN SAFinans2.09ROTLVAACNOR1
VNMVIET NAM DAIRY PRODUCTSDagligvaror1.89

Innehav kan komma att förändras

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version