Nyheter

Federal Reserve säljer hela ETF-innehav vid årets slut i första tecken på tapering

Publicerad

den

Federal Reserve kommer att börja sälja företagsobligationer och räntebärande ETF:er som den förvärvade förra året under Coronavirusturbulensen. I ett tillkännagivande på onsdagen sa Fed att centralbanken kommer att börja minska innehavet i verktyget som det använde för att göra nödköp – känt som Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF) – som rymmer cirka 5,2 miljarder dollar obligationer och 8,56 miljarder dollar ETF. Det avser således hela det ETF-innehav som FED har.

Försäljningen, som förväntas vara klar i slutet av året, kommer att leda till att den amerikanska centralbanken först minskar antalet obligations-ETF:er som den äger innan den avvecklar företagsobligationsinnehavet.

Fed sa i ett uttalande: ”Portföljförsäljningen kommer att ske gradvis och ordnat och kommer att syfta till att minimera potentialen för eventuella negativa effekter av marknadens funktion genom att ta hänsyn till den dagliga likviditeten och handelsförhållandena för börshandlade fonder och företagsobligationer.”

Kan börja strama åt penningpolitiken

Även om ett mindre drag som skiljer sig från skulden på 7,3 miljarder dollar på Fed:s balansräkning, är det ett annat tecken på att centralbanken är beredd att börja strama åt penningpolitiken efter en period av extremt lösa förhållanden som har stöttat den amerikanska ekonomin sedan coronavirus skickade chockvågor. genom de globala marknaderna i början av förra året.

Den amerikanska centralbanken kommer att fortsätta att köpa minst 120 miljarder dollar i amerikansk obligationer per månad för att fortsätta stödja den återhämtande ekonomin.

Den 24 mars meddelade Fed planer på att köpa ETF:er för första gången i historien som en del av det som beskrivs som potentiellt obegränsade kvantitativa lättnader. SMCCF inrättades därefter för att underlätta inköpen och orsakade en kraftig ökning av inflödena när handlare förberedde sig för Fed: s engagemang på marknaden.

Centralbanken började köpa ETF:er som iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF (LQD) och Vanguard Intermediate-Term Corporate Bond ETF (VCIT) i början av maj förra året. Detta oöverträffade steg spelade en nyckelroll för att förbättra likviditeten på obligationsmarknaderna då Fed agerade som köpare av sista utväg. Alla ögon kommer nu att vända sig till om Fed börjar strama åt de monetära förhållandena ytterligare efter den ökade inflationen i USA förra månaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version