Nyheter

Få en ränta på ränta-effekt med dina aktieutdelningar

Publicerad

den

Det sägs att Albert Einstein tyckte att ränta på ränta-effekt var världens åttonde underverk. Med utdelningar kan du på sikt få en riktigt bra effekt på ditt sparande.

Ränta på ränta – hur fungerar det?

Alla vill få bra avkastning på de pengar man sparar eller investerar. Det kan vara ränta på ett sparkonto eller värdeökning för aktier man köpt. Vid årets slut har investeringen förhoppningsvis ökat. År två får du inte bara avkastning på pengen du satte in från början utan också på den avkastning som pengen skapade år ett. Och ju högre ränta/avkastning du får på ditt sparande – desto större blir ränta på ränta-effekten!

Hur maximerar du ränta på ränta-effekten?

• Spara långsiktigt och regelbundet

• Återinvestera dina aktieutdelningar

Ju högre aktieutdelningar – desto större blir ränta på ränta-effekten.

På ditt aktiespararande kan du få avkastning på två sätt, dels som en värdeökning men också som utdelning. Ett sätt att maximera ditt sparande är genom att återinvestera dina aktieutdelningar. Här förklarar vi hur.

Aktieinvest kan hjälpa dig att få fler aktier – kostnadsfritt

Är du redan kund hos Aktieinvest är det enkelt. Aktieinvest återinvesterar dina utdelningar åt dig.

• Helt automatiskt

• Ingen köpavgift

(På utländska aktier som medför växling till eller från SEK dras det en avgift om 1 %.)
Eftersom Aktieinvest handlar med delar av aktier får du så många aktieandelar som pengarna räcker till.

Du kan om du vill också få dina utdelningar skänkta till en välgörenhetsorganisation. Det är bara att ändra inställningarna i internettjänsten eller maila kundservice.

Bli kund & börja spara

Om du inte är kund hos Aktieinvest idag och vill börja spara kan du enkelt öppna ett konto nedan.

Öppna ISK & börja spara

Ökad avkastning med återinvesterad aktieutdelning

Diagrammet nedan visar skillnaden i utveckling mellan OMXSGI-index, där utdelningarna återinvesteras och OMXSPI-index där ingen återinvestering skett.

Tänk värdet på dina aktier som en snöboll, ju mer du sparar och återinvesterar, desto större blir värdet. Och ju längre du sparar och återinvesterar dina utdelningar – desto större blir ränta-på-ränta-effekten. Ungefär som när du rullar en snöboll och den blir större och större, en snöbollseffekt.

Hitta utdelningsaktier

Letar du efter utdelningsaktier? Inspireras av Aktiespararens Avkastningsportfölj och Aktieinvest sparbox Dividend Champions.

Vad är en aktieutdelning?

När du är aktieägare kan du få en eller flera utdelningar från dina aktier per år. Aktieutdelningen är en del av vinsten som betalas ut till ägarna i aktiebolaget. Det görs ofta i samband med bolagsstämman.

Aktiebolaget har två sätt att hantera en vinst:

  1. Investera i det egna bolaget (förvärv, maskiner eller annat)
  2. Utbetalning (aktieutdelning i pengar eller återköp/inlösen av aktier)

Hur stor utdelning ett aktiebolag ska dela ut bestäms på bolagsstämman. Det är också den dag som är sista dag att köpa aktier och ha rätt att få ta del av utdelningen. Det brukar också kallas sista inklusivedagen. Det är vanligt att aktiekursen sjunker lika mycket som utdelningens storlek dagen efter sista inklusivedagen (kallas X-dagen) eftersom aktien då handlas utan (exklusive) rätt till aktieutdelning.

Vad är skillnaden mellan utdelning och direktavkastning?

Direktavkastning är ett mått där man jämför aktiens utdelning mot aktiekursen.

Stiger kursen => sjunker direktavkastningen

Sjunker kursen => stiger direktavkastningen

Om du sparar långsiktigt är det ofta en god idé att hitta bolag som haft stabila utdelningar över åren än att jaga bolag med hög direktavkastning. När en aktiekurs faller mycket ser direktavkastningen väldigt hög ut. Då är det bra att titta närmare på varför kursen har sjunkit, så att man inte missar någon viktig information som påverkar bolagets framtid. Därför är det viktigt att läsa på och känna till bolagen du sparar i.

Räkna ut en akties direktavkastning

Utdelningen i kronor/aktiekursen= direktavkastning i %

Aktiebolaget ABs aktiekurs är 200 kronor och har en utdelning på 6 kronor. För att ta fram bolagets direktavkastning räknar man så här:

6/200= 0,03 = 3 %

Utdelningen i förhållande till aktiekursen ger en direktavkastning på 3 %.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version