Nyheter

EWD ETF en amerikansk ETF som investerar i svenska aktier

Publicerad

den

iShares MSCI Sweden ETF (NYSEArca: EWD ETF) är en amerikansk ETF som investerar i svenska aktier. För svenska placerare är den inte möjlig att handla på grund av MIFIDII regelverket, men den har ett intresse ändå i form av dess innehav.

EWD spårar ett marknadsvärderat index för svenska aktier. Det fångar de 85 bästa företagen efter marknadsvärde. Detta är en utdelande ETF som kommer med en förvaltningskostnad på 0,51 procent.

EWD Factset Analytics Insight

EWD strävar efter att ge fokuserad exponering genom att investera i ett index för rent svenska aktier. Det investerar huvudsakligen i stora och medelstora företag, men lyckas ändå fånga större delen av marknaden. Trots sin stora förspänning är EWD i stort sett representativ för de olika sektorerna. Det underliggande indexet väljer och väger sitt innehav efter börsvärde, med ett tak på 25% per företag för att säkerställa diversifiering.

Investerare måste dock fortfarande vara medvetna om fondens sammansättning innan de investerar, eftersom den begränsade poolen av svenska företag kan ge en toppportfölj. Fonden använder en urvalsstrategi, vilket innebär att fonden kanske inte har alla aktier i det underliggande indexet men kommer att inneha värdepapper som tillsammans har samma investeringsprofil. Indexet balanseras om kvartalsvis.

Varför EWD?

  1. Exponering för stora och medelstora företag i Sverige
  2. Riktad tillgång till den svenska aktiemarknaden
  3. Använd för att uttrycka en enskild landsvy

Fondöversikt

Investeringen syftar till att spåra investeringsresultaten för MSCI Sweden 25/50 Index. Fonden kommer alltid att investera minst 80% av sina tillgångar i värdepapper i dess underliggande index och i depåbevis som representerar värdepapper i dess underliggande index. Det underliggande indexet är utformat för att mäta utvecklingen för stora och medelstora segment på den svenska marknaden. En begränsningsmetodik tillämpas som begränsar vikten för en enskild emittent till högst 25% av det underliggande indexet. Fonden är icke-diversifierad.

Handla EWD

iShares MSCI Sweden ETF (NYSEArca: EWD ETF) är en amerikansk ETF som endast finns att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Största innehav

Bland innehaven är det många välkända namn. Nordea som är ett finskt bolag återfinns bland innehaven då detta företag också handlad på den svenska börsen.

TickerNamnSektorVikt (%)
INVE BINVESTOR CLASS BFinans6.35
ATCO AATLAS COPCO CLASS AIndustri6.13
VOLV BVOLVO CLASS BIndustri5.75
ERIC BERICSSON BInformationsteknologi5.67
NDA SENORDEA BANKFinans5.39
EVOEVOLUTIONKonsumtion4.78
ASSA BASSA ABLOY BIndustri4.62
SANDSANDVIKIndustri4.54
HEXA BHEXAGON CLASS BInformationsteknologi4.27
SEKSEK CASHKontanter och/eller derivat3.31

Innehav kan komma att förändras

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version