Nyheter

EU:s taxonomibeslut kommer att bana väg för större investeringar i kärnenergi

Publicerad

den

John Ciampaglia, VD för Sprott och grundare av Sprott Global Uranium Miners UCITS ETF (U308), kommenterar: ”Investeringar i kärnenergi som uran- och urangruvor har frikopplats under de senaste månaderna från allmän makromotvind. Det som är intressant för oss är att de föll i symfoni med nästan allt annat under årets andra kvartal, men de kunde slå sig loss hittills under tredje kvartalet.

”U3O8, konvertering och anrikat uran har alla uppskattats för både korta och långa inköpskontrakt. Nuvarande efterfrågan på konvertering och anrikning tillsammans med en förskjutning bort från ryska leverantörer stödjer en ökning av spotpriset för U3O8 uran som kan stärka urangruvor.

”Vi tror att EU:s införande av kärnenergi i klassificeringen av hållbara finanser kommer att hjälpa till att stödja nya och befintliga kraftverk och uppmuntra större investeringar från icke-nyttoinvesterare. Vissa institutionella investerare i Europa hade väntat vid sidan av EU:s taxonomibeslut. godkännas och detta kan öka intresset för utrymmet.Vi förväntar oss att denna dom kan bidra till att bana väg för större investeringar i kärnenergi-, uran- och uranbrytningsföretag.

”Även om det har varit betydande positiva kortsiktiga resultat, tror vi att marknaden för tjurar för uran fortfarande har en lång väg kvar. På lång sikt stöder ökad efterfrågan i kombination med en osäker uranförsörjningssituation båda en hållbar tjurmarknad. Historiskt har urangruvor uppvisat en låg/måttlig korrelation till många större tillgångsklasser, vilket ger portföljdiversifieringspotential.

”Vi tror att urangruvföretag är väl positionerade för att ta del inom energisektorn när energisäkerhet och avkarbonisering står i centrum globalt. Med antalet kärnreaktorer som är planerade att öka med 35 %, signalerar regeringar behovet av att anamma den pålitliga, effektiva , ren och säker energi som produceras av kärnkraft för att möta ambitiösa avkarboniseringsmål. Samtidigt hotar ett uranförsörjningsunderskott vid horisonten, och urangruvor kan dra nytta av ökade investeringar. Uran och kärnenergi kan vara avgörande för ren energiomställning och hjälpa länder att uppnå energisäkerhet — pålitlig och prisvärd el.”

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version