Nyheter

Europas största fond för uranproducenter når en kvarts miljard AUM

Publicerad

den

HANetf meddelar att Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) har nått 255,1 miljoner USD under förvaltning (AUM), efter att ha passerat 200 miljoner USD för mindre än tre månader sedan. U3O8 är Europas största fond för uranproducenter.

Uranproducenter förväntas ha en viktig roll i energiomställningen. Det akuta behovet av att uppnå nettonollmål har tvingat globala ledare att utforska alternativa källor till ren energi, och kärnkraft ses som effektiv, säker och ren – särskilt med tanke på att den har färre CO2-utsläpp per GWh än vind-, sol- och vattenkraft.

Vid förra årets COP28-toppmöte i Dubai lovade mer än 20 länder att tredubbla världens kärnkraftskapacitet till 2050. Stödgivande länder inkluderar USA, Kanada, Frankrike, Japan, Sydkorea, Förenade Arabemiraten och Storbritannien. Deklarationen uppmanar internationella finansinstitutioner, såsom Världsbanken, att inkludera kärnenergi i sin utlåningspolitik.

Under tiden, i september förra året, startade Japan om sitt tolfte kärnkraftverk sedan slutet av 2015, efter att ha stängt alla sina anläggningar efter Fukushima-incidenten 2011.

Vi bevittnar något av en ”kärnkraftsrenässans”, med kraftverk som byggs snabbt runt om i världen. Men det finns ett betydande urantillförselunderskott – för att stödja denna kärnkraftsrenässans kommer urangruvarbetare att behöva öka produktionen för att möta efterfrågan.

U3O8, som följer North Shore Sprott Uranium Miners Index, lanserades i maj 2022 och ger exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruvarbetare. Vid sidan av uranbrytningsaktier investerar U3O8 också i uran via fysiska truster – denna ETF har för närvarande cirka 18 procent direkt uranexponering.

ETFen lanserades i samarbete med uranexperterna Sprott Asset Management, som övervakar en USA-noterad syster-ETF för uranproducenter med över 1,6 miljarder AUM och en fysisk uranfond med över 5,7 miljarder AUM. Dessutom har denna ETF också exponering för fysiskt uran.

Nyligen lanserade HANetf Sprott Copper Miners ESG Screened UCITS ETF (ASWD), som ger ESG-screenad exponering för koppargruvarbetare. Koppar är avgörande för energiomställningen från fossila bränslen till renare energikällor och teknologier, och för syftet med CPPRs index inkluderar kopparproducenter, utvecklare och upptäcktsresande.

HANetf lanserade också Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES) i mars förra året, vilket ger exponering mot de företag som tillhandahåller de kritiska materialen som behövs för den globala omställningen av ren energi, såsom sällsynta jordartsmetaller, silver, koppar, litium, nickel, mangan, kobolt och grafit.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar:

”U3O8 har sett en enorm tillväxt och blivit den största uran-ETF i Europa. Vi är glada över att se den nå 255,1 miljoner USD så snabbt. Uppmaningen vid COP28 att tredubbla världens kärnkraftskapacitet är enligt vår uppfattning ett bevis på en växande insikt om att kärnkraft är en väsentlig och nödvändig del av netto-noll-övergången.

”Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) erbjuder exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruvarbetare, som historiskt har varit underrepresenterade i energisektorn, vilket utgör en uppåtpotential.”

Tom Bailey, chef för ETF Research på HANetf kommenterar:

”Kärnenergi användes första gången för att generera elektricitet 1951, vilket antas förebåda atomåldern. Ändå 70 år senare kommer bara 10 producent av världens elektricitet från denna kraftfulla källa. Nu, med regeringar som har åtagit sig att flytta bort från fossila bränslen, kommer denna siffra kan snart börja öka på grund av kärnkraftens förmåga att producera tillförlitlig basenergi med låg koldioxidhalt. Vid den nyligen avslutade COP28 stod kärnenergin i centrum med 22 länder som lovade att tredubbla sin kärnenergikapacitet till 2050. Men där är ett problem: världen producerar inte tillräckligt med uran för att hålla jämna steg med nuvarande efterfrågan, än mindre framtida prognoser. Uran spotpriset svarar och stiger från 48 USD per pund till 91 USD 2023. Även om denna prisökning har lett till uppstarten av vissa nya gruvverksamheter förutspås fortfarande enorma brister i efterfrågan, som bara kommer att förvärras om de ovannämnda 22 länderna vid COP28 håller på sitt löfte. Investerare börjar ana möjligheten, vilket framgår av U3O8s dramatiska AUM-ökning.”

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Handla ASWD ETF

Sprott Copper Miners ESG Screened UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version