Nyheter

Europas första guldbrytning ESG ETF lanseras på Xetra 15 juli

Publicerad

den

Europas första guldbrytning ESG ETF, ESGO utesluter alla utom de 25 bästa ESG-guldgruveföretagen. Den första ETF som erbjuder ett miljöövergripande, socialt och styrande (ESG) överlägg på guldbrytningsaktier kommer att lanseras i Europa nästa månad. AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ESG0) noteras på Londonbörsen med en total utgiftskvot (TER) på 0,60%.

ESGO följer upp Solactive AuAg Gold Mining-index och erbjuder exponering för de 25 guldbrytningsföretag som presterar bäst på ESG-screeningmått som tillhandahålls av Sustainalytics. Då denna ETF använder samma viktningsmetod kommer varje beståndsdel att ha en viktning på 4% i indexet.

ESGO (eller Frankfurt: ZSG0) har lanserats av AuAg Funds via white label ETF-emittenten HANetf och kommer att klassificeras som artikel 8 enligt SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation). HANetf sade att införandet av strategier som detta kommer att uppmuntra till mer dygdigt beteende inom gruvindustrin, inklusive byggande av solcellgårdar på plats, med hjälp av bränslecellbrytare och restaurering efter platsprojekt.

Eric Strand, VD på AuAg Fonder, kommenterade: ”Gruvdrift är en bransch som har sett stora förbättringar inom alla aspekter av ESG, men standarderna varierar mellan olika regioner och företag.

”ESGO hjälper investerare att få exponering mot guldbrytningsföretag med de bästa ESG-uppgifterna och investera i sektorn mer ansvarsfullt.”

Hector McNeil, grundare och vd för HANetf, tillade: ”ESG är mycket viktigt för alla typer av investeringar och investerare kräver i allt högre grad större tydlighet och transparens från investeringsleverantörer.

”Det finns också en stark investeringshistoria att berätta när man investerar i ESG-vänliga guldgruvare, vilket är en tillväxtsektor, delvis på grund av monetär inflation och den gröna omvandlingen.”

ESGO och dess efterträdare kommer troligen inte att vara den sista produkten i sitt slag, och kommer troligen att granskas noggrant från vissa investerare om möjligheten att använda ESG-screeningi en traditionellt högförorenande sektor.

ETF:s ankomst följer andra nya förstaplatser inom det hållbara investeringsutrymmet för HANetf inklusive Europas första koldioxidutjämnade ETF, HANetf S&P Global Clean Energy Select HANzero UCITS ETF (ZERO) och världens första decentraliserade rena energistrategi, iClima Distribuerade Energy UCITS ETF (DGEN).

Handla ZSG0

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (London: ESGO) (Frankfurt: ZSG0) är en europeisk börshandlad fond som kommer att handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version