Nyheter

Europas första ETF för företagsprogramvara

Publicerad

den

Purpose Investments kommer att lansera Europas första ETF-riktade programvaruföretag för företag med produkten som har en miljö-, social- och styrningslutning (ESG). Purpose Enterprise Software ESG-S UCITS ETF (SOFT), Europas första ETF för företagsprogramvara, kommer att noteras på Londonbörsen i slutet av juli 2021 med en total utgiftskvot (TER) på 0,59%. SOFT kommer att erbjuda exponering för 54 företag inom segmentet software-as-a-service (SaaS)

Genom att spåra Solactive Purpose Enterprise Software ESG Screened index kommer SOFT, Europas första ETF för företagsprogramvara, att ge exponering för programvara som en tjänst (Saas) företag. Indexet har 54 beståndsdelar, inklusive hushållsnamn som Adobe, Shopify och Twitter och mindre kända innehav inklusive Paycom Software, Palo Alto Networks och Hubspot.

Riktmärket har returnerat 501,9% sedan starten i juni 2017 med en genomsnittlig årlig volatilitet på 31,6%, enligt data från Solactive. Förutom att fokusera på en viss del av mjukvarusektorn klassificeras SOFT som artikel 8 enligt SFR-förordningen om hållbar ekonomi genom att utesluta företag som är involverade i kontroversiella vapen och fossila bränslen.

Som Seif, grundare och VD för Purpose Investments, kommenterade: ”Den globala pandemin drev en oöverträffad tillväxt inom [mjukvaru] -sektorn, eftersom företag tvingades svänga och ytterligare omfamna digitalisering, och vi tror att dessa trender kommer att få långvariga konsekvenser.

”När den globala ekonomin fortsätter att återhämta sig kommer SOFT att ge investerare exponering för det varierade och ESG-screenade urvalet av företag i spetsen för den digitala revolutionen.”

White labelETF-emittenten, HANetf, kommer att samarbeta med Purpose Investments vid lanseringen, vilket gör det till sitt tredje kombinerade företag efter att ha lanserat Europas första cannabis-ETF, The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBDX), i januari 2020 och Europas första koldioxidutjämning. ETF, HANetf S&P Global Clean Energy Select HANzero UCITS ETF (ZERO), i juni 2021.

Handla SOFT ETF

Purpose Enterprise Software ESG-S UCITS ETF (SOFT) är en europeisk börshandlad fond som kommer att handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Det är emellertid sannolikt att anta att SOFT strax efter lanseringen på London Stock Exchange kommer att tas upp till handel även på Borsa Italiana och tyska Xetra. Det betyder att det kommer att gå att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version