Nyheter

Europas finansmarknad gynnas av ECB Stimulus

Publicerad

den

Europas finansmarknad hoppade fredag efter att den europeiska centralbankens styrelseledamot Benoit Coeure antydde att en annan runda billiga fleråriga lån till banker kunde vara på gång. Detta gynnar de börshandlade fonder som satsar på denna sektor.

IShares MSCI Europe Financials ETF (NYSEArca: EUFN), som ger en målinriktad satsning på europeiska finansiella företag, steg 2,3% fredag. Samtidigt var den bredare Vanguard FTSE Europe ETF (NYSEArca: VGK) och iShares MSCI EMU ETF (NYSEArca: EZU), som båda innehåller stora vikter mot det finansiella segmentet, 1,4 respektive 1,8 procent högre.

Förstärkning av euroområdets aktier och i synnerhet banksegmentet signalerade ECBs Coeure en ny riktade långfristig refinansieringstransaktion. Det kan också betyda att TLTRO skulle kunna vara på väg efter svaga ekonomiska data och osäkerhet över Brexit och globala handelsspänningar gav upphov till förväntningar om att ECB skulle kunna införa en ny runda stimulansåtgärder under de närmaste månaderna.

Finansieringsproblem

Spekulationer fick fart efter att Coeure sade att centralbanken är övertygad över tanken på att utfärda ett nytt flerårigt billigt lån till banker. Detta eftersom vissa länder står inför en återbetalning nästa år när de tidigare lånen måste betalas tillbaka. Till exempel har italienska banker och andra sydeuropeiska länder i synnerhet varit på investerarnas sinnen på grund av finansieringsproblem.

Potentialen för ECB-stimulans stötte upp Europas finansmarknad efter att segmentet drabbades av en långvarig kampanj av negativa räntor. Dessutom har de italienska marknaderna, som har varit särskilt undertryckta över försämringstillväxt, andats lättnadssuger.

”För italienska banker är det helt avgörande att det finns en diskussion om TLTROs”, säger Daniel Lenz, strategistrateg vid DZ Bank, till Reuters. Han hänvisade till riktade refinansieringstransaktioner på lång sikt – det officiella namnet på ECB: s senaste lånepaket till banker.

”De sydeuropeiska bankerna har refinansierat sig på minus 40 punkter och om de måste refinansiera vid halv swaps plus 200, skulle det göra en stor skillnad i finansiering. Det är viktigt för dem att få tillgång till billig likviditet, ”tillade han.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version