Nyheter

Fyra sätt som Europas ETF-infrastruktur behöver förbättras för att möta efterfrågan

Publicerad

den

PwC-rapporten hävdar att stark tillväxt under de senaste 25 åren behöver större grund för framtida ökningar. Europas ETF-industri behöver förbättra sin infrastruktur om den ska fortsätta den betydande expansion den har uppnått under de senaste 25 åren, enligt en forskningsrapport från PwC.

I rapporten, med titeln ” Unlocking the full potential of ETFs ”, lyfte PwC fram hur europeiska börshandlade fonder nådde en heltidsnivå på 974 miljarder dollar i tillgångar i december 2019, som sjönk något till 928 miljarder dollar i juni 2020 som ett resultat av Covid-19-pandemin.

PwC sa: ”Även om tillgångar som förvaltas i Europa förväntas fortsätta växa under de kommande åren, förblir vissa aspekter av den europeiska marknaden fragmenterade, särskilt jämfört med den amerikanska marknaden.”

Kräver större nivåer av transparens och minskade kostnader

Ett område där det finns särskild fragmentering, enligt rapporten, handlar om ett smidigt genomförande av ETF-handel, som kräver större nivåer av transparens, minskade kostnader och förbättring av den totala investerarupplevelsen.

Inom detta sa PwC att det finns fyra områden som måste behandlas mycket för att ETF i Europa ska kunna växa ytterligare. De första fokuserar på öppenhet, eftersom Mifid II har möjliggjort vissa förbättringar, men mer arbete kan göras.

”Det finns potential för fler förbättringar som ytterligare skulle stödja branschens tillväxt, såsom förbättrad tillgänglighet, kvalitet och konsistens av data om ETF-handelsaktiviteter, särskilt handelsvolymer i alla jurisdiktioner.”

Den andra aspekten hänför sig till ETF-handelsplatser, där PwC säger att olika befintliga webbplatser kan skapa högre bud- eller ask-spreadar, samtidigt som det medför högre kostnader för investerare.

ETF-handelsplatser

”En anmärkningsvärd iakttagelse är avsaknaden av en konsekvent uppsättning regler eller frånvaron av en gemensam” regelbok ”över olika arenor, olika jurisdiktioner som stöder ETF-industrin. Standardisering och konsekvens av vissa aspekter av handel över hela Europa kan öka investerarskyddet, sänka kostnaderna och främja lättare tillgång för fler typer av investerare. ”

Det måste också läggas större vikt vid clearing- och avvecklingsaspekten av ETF: er, säger PwC. Detta innebär en tydligare förståelse för hur dessa produkter, särskilt Ucits-kompatibla ETF: er, ligger inom långsiktiga reglerande förändringar.

”Förordningarna måste ta hänsyn till de unika funktionerna i hur primär- och sekundärmarknaderna fungerar för att underlätta ETF-handel om de ska uppnå sitt avsedda mål om en integrerad marknad inom ETF-industrins sammanhang.”

PwC adresserade också ETF som värdepapper för utlåning, vilket har ökat deras bredare kapitalöverklagande. ”För att ETF: er ska kunna nå nästa gräns måste de vara ännu mer acceptabla som en form av säkerhet för utlåning, med tanke på att de har unika funktioner som är värdefulla för investerare och de förbättrar alternativen för de bredare kapitalmarknaderna.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version