Nyheter

Europa i fokus, men glöm inte Österrike

Publicerad

den

Eftersom europeiska ETF:er fått en förnyad adulation i år, kommer vissa enskilda euroområdesfonder säkert att förbises eftersom investerare fokuserar på större ekonomier, som Tyskland och Frankrike. Det är situationen för iShares MSCI Austria Capped ETF (NYSEArca: EWO). EWO, den enda ETF som ägnas åt österrikiska aktier, är en av årets bäst presterande ETF-länder med en vinst på över 45 procent.

EWO har funnits sedan början av 1996, vilket gör det till en av de äldsta ETF:erna på marknaden. EWO spårar MSCI Austria IMI 25/50 och har 25 aktier med en treårig standardavvikelse på 19,4 procent, vilket gör EWO mer volatil än dess motsvarigheter i Frankrike och Tyskland, de två största ekonomier i Eurozonen.

ETF-investerare har hittills pumpat mer än 180 miljoner dollar i österrikiska aktier, vilket har ryktat av oro över det senaste valet av en nationalist”, rapporterar Track Insight. ”Österrike röstade beslutsamt för Sebastian Kurz och hans folkparti och tog mer än 30 procent av rösterna. Ett annat högerparti, Freedom, fick 26 procent av rösterna och socialdemokraterna tog bara 26,9 procent. Kurz förväntas bilda en koalition med Freedom Party. ”

EWO på 263,3 miljoner dollar är billigt i förhållande till amerikanska aktier och riktmärken för utvecklade marknader i USA. EWO har ett förhållande mellan pris och vinst på bara 13,67 och ett förhållande mellan pris och bok på 1,45.

”Kurz-inställning för EU innebär att marknaderna förväntar sig att Österrikes avgång från Europeiska unionen inte kommer att ske, vilket ökar investerarnas förtroende. Österrikiska bestånd har ökat med mer än 30 procent hittills och med mer än 3% under den senaste månaden, vilket täckte valet den 15 oktober. Det jämförs med drygt 11% resultat hittills för europeiska aktier som helhet, enligt Track Insight.

EWO allokerar nästan 31 procent av sin vikt till finansiella tjänster och sammanlagt 36 procent av sitt kapital till energi- och materialbolag.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version