Nyheter

EU uppmanar europeiska banker att öka finansieringen av kritiska mineraler

Publicerad

den

EU-kommissionär Thierry Breton uppmanade den här veckan europeiska finansiärer att ge mer finansiering till leverantörer av de kritiska mineraler som behövs för energiomställningen, när EU förbereder sin industriplan för Green Deal.

EU kommer att avslöja sin lag om kritiska råvaror den 8 mars för att säkra blockets tillgång på kritiska råvaror inklusive litium, kobolt, nickel, mangan och grafit som behövs för elfordon.

Breton lyfte fram två viktiga frågor. Den första är övertilliten till länder som storproducenten Kina för material som magnesium som används i elektronik, bilar och maskiner. Den andra är den förväntade ”kolossala” ökningen av efterfrågan.

EUs beroende av metallimport och försörjningstrygghet har förstärkts av energiintensiva industrier som vill flytta produktionen ur blocket på grund av skyhöga energikostnader efter att Ryssland invaderade Ukraina.

Ryssland har historiskt sett varit en stor leverantör av aluminium, nickel, koppar, kobolt och palladium till Europa.

”Jag vill att ni investerar i verksamheter i den kritiska råvaruvärdekedjan” sa Breton till ett rundabordssamtal med europeiska banker inklusive Société Générale, Deutsche Bank och Santander Group, enligt en utskrift av hans kommentarer som sågs av Reuters på onsdagen.

Genom att behöva samordna lagstiftningen mellan 27 medlemmar släpar blocket efter andra västländer, såsom USA och Kanada, som redan har infört lagförslag för att säkra ren energi och energiomvandlingsmaterial.

”Vi kan naturligtvis inte bara investera i Europa. Det är därför vi har etablerat strategiska partnerskap om kritiska råvaror med Kanada, Ukraina, Namibia och Kazakstan. Och att gå vidare i diskussioner med andra länder.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version