Nyheter

Ett motargument för platinapriserna börjar dyka upp

Publicerad

den

2023 har varit ett hemskt år för platinagruppens metaller (PGM). Priserna på platina och palladium, som till 70 till 80 procent utgörs av den totala sydafrikanska produktionen, har minskat med 9 respektive 48 procent under de senaste tolv månaderna.

Efter två år av stora vinster och rekordutdelningar överväger producenterna av metallerna att minska produktionen, några av dem permanent. Utsikterna för PGM-sektorn ser dystra ut.

Coronation, en kapitalförvaltare, sa att de hade likviderat sina positioner i PGM-företag eftersom politiska och sociala påtryckningar skulle hämma deras förmåga att minska produktionen. Det reflekterade också över tidigare företags slarv, de anser att gruvföretag hade allokerat kapital dåligt.

Försäljningen av metaller har varit för brant

Det finns dock ett motargument som tyder på att försäljningen av metaller har varit för brant. Dessutom är utsikterna för PGM-korgen som helhet bättre än vissa antar. Oundvikligt, kanske du drar slutsatsen, att på en cyklisk marknad borde motsättningsrösten nu komma fram. Ja, oundvikligt; men det kan också vara sant.

RMB Morgan Stanley-analytiker säger att även om det finns goda skäl till att PGM-priserna har försämrats som de har gjort, så är tre faktorer som talar för en motkonsensusutsikt.

För det första kan efterfrågan på batteridrivna elfordon (BEV) avta. Bankens nuvarande bedömning är att BEV-bilar utgör så mycket som 40 procent av den totala bilförsäljningen till 2030 (mycket högre än prognosen om 30 procent från International Energy Agency). Men nedåtrisker som lägre efterfrågan på lätta fordon kan minska detta till 28 procent till 2028, står det.

För det andra saktar återvinningen av platinametaller av som ett resultat av lägre försäljning av nya fordon under åtstramande ekonomiska förhållanden. Lägre metallpriser och en begränsning av skrot när oron växer över härkomst kan också minska utbudet. Under 30 år har den sammansatta genomsnittliga tillväxttakten för sekundärt utbud från återvinning ökat med nio procent, men denna tillväxt har avstannat de senaste fyra åren, säger banken.

För det tredje, antagandet av mindre platinametaller iridium och rutenium i vätgasteknik kunde se dessa knappa metaller ge den typ av upplyftning som marknaden såg med rodium. Det är tveksamt hur användbar prisvolatiliteten för denna remsa är för PGM-sektorn på lång sikt. Rodiumpriset gick från 4 000 USD per troy ounce till 30 000 dollar per troy ounce och tillbaka igen på ungefär tre år – men det skulle ändå blåsa nytt liv tillbaka i sektorn.

”Priserna verkar ha fallit för snabbt för tidigt enligt vår uppfattning, särskilt med tanke på nedgången i penetrationen av elbilar”, säger UBS. ”Även om den negativa långsiktiga efterfrågebilden förblir oförändrad, tror vi att det finns utrymme för uppsida från de senaste låga nivåerna”, stod det om palladium.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version