Nyheter

ETF-industrin förbereder sig för Brexit utan avtal

Publicerad

den

Bekymmer har ökat över den inverkan en Brexit utan avtal kommer att ha på ETF-ekosystemet. Primära frågor har varit kring bristen på pass som gör det möjligt för Storbritannien att passportera finansiella produkter inklusive ETF i hela EU. Detta är något som kommer att upphöra enligt Brexit-avtalet. Istället kommer de finansiella tjänsterna i Storbritannien, om de godkänns av EU, att vara föremål för likvärdighet. Detta är ett system som kräver att båda staterna erkänner varandras lagkrav.

Där Brexit har potential att ha störst inverkan på ETF-industrin handlar om handelskostnader. EU letar efter europeiska företag för att genomföra affärer på kontinenten istället för på Londonbörsen. Detta kan detta till exempel ha en skadlig inverkan på europeiska börsnoterade ETF:er.

Åtgärder har vidtagits av Financial Conduct Authority (FCA) för att ta itu med potentiella friktioner. Storbrittanien tillkännagav förra månaden att den kommer att använda något som kallas TTP (Temporary Transitional Power). TTP gör det möjligt för företag att fortsätta handla alla aktier på EU-arenor och systematiska internföretag.

Utan likvärdighet riskerade företag att inte kunna uppfylla aktiehandelsförpliktelserna på handelsplatser i både EU och Storbritannien, men TTP, enligt FCA, undviker denna störning. Andra områden som har behandlats under det senaste året inkluderar ETF-emittenters övergång till International Central Securities Depositary (ICSD) -modellen efter att Euroclear UK & Ireland (CUI) inte kunde tillhandahålla emittent CSD-tjänster för irländsk-baserade ETF på grund av passporteringsfrågor. Ännu är emellertid inte sista ordet sagt, och det är inte säkert att det blir en Brexit utan avtal. Beslutet kan mycket väl skjutas upp.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version