Nyheter

ETF för könsmångfald levererar

Publicerad

den

18 månader efter lanseringen är SPDR Gender Diversity Index ETF (NYSEArca: SHE) en succéhistoria bland börshandlade fonder. SHE betonar principer för miljö, social och styrelse (ESG). SHE är en ETF för könsmångfald som försöker spåra avkastningen för SSGA Gender Diversity Index, som omfattar listade amerikanska stora företag med högst könsmångfald i ledning och styrelse.

Enligt en MSCI-studie från 2015 som undersökte de globala trenderna om könsskillnader i bolagsstyrelser mellan december 2009 och augusti 2015, överträffade företagen med minst tre kvinnliga styrelseledamöter andra i den totala avkastningen på eget kapital med mer än 36 procent.

Erbjuder ett effektivt sätt att investera i företag med kvinnor i ledningen

SHE erbjuder investerarna ett effektivt sätt att investera i företag som har ett större antal kvinnor representerade i sina organisationer i förhållande till deras branschpartners.

Denna börshandlade fonds underliggande index rangerar amerikanska large caps och mid caps som med några enkla förhållanden mäter antalet kvinnor i förhållande till män i styrelse och ledningen. Indexet riktar in sig på de företag med den högsta poängen som representerar 10 % av den kollektiva marknadsvärdet i varje sektor. Medan detta tillvägagångssätt i princip kan leda till bristande könsskillnad genom att gynna företag med ledarskapsgrupper som i huvudsak består av kvinnor, är det i praktiken långt ifrån ett problem.

170 företag

SHE äger aktier i 170 olika företag, och den största branschvikten utgörs av tekniksektorn som svarar för cirka 20 procent av kapitalet. Hälso- och konsumentsektorn kombinerat svarar för över 31 % av SHEs kapital. Konsumentdiskretionära och finansiella aktier kombinerar 23 procent av fondens vikt.

Även om fonden inte slagit marknaden kan den fortfarande erbjuda ett attraktivt sätt för investerare som bryr sig om könsskillnad i företagsledning för att uttrycka den preferensen.

Denna ETF tar ut en rimlig årsavgift på 0,20 % och donerar en del av intäkterna till SHE Impacts, en donor-rådgiven fond som stöder välgörenhetsorganisationer som förbereder tjejer för att bli framtida företagsledare. SHE-effekterna ger bidrag till organisationer som uppmuntrar tjejer att gå in i områden där kvinnor är dåligt representerade, såsom vetenskap, teknik och matematik. Det stöder också program som främjar könsskillnad i företagsledning. SHE har 340,4 miljoner dollar i förvaltat kapital, en solid summa efter drygt 18 månaders handel.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version