Nyheter

En verklig galen prognos för oljepriset 2016

Publicerad

den

Investerare som innehar långa positioner i börshandlade produkter som United States Oil Fund (NYSEArca: USO) en ETF som replikerar utvecklingen av West Texas Intermediate råoljeterminer, eller United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO) som replikerar utvecklingen av Brent råoljeterminer kommer att älska att höra en galen prognos för oljepriset 2016.

Både USO och BNO har rasat kraftigt under 2015, närmare femtio procent eftersom priset på råolja fallit lågt och just nu befinner sig i det nedre spannet av 30 USD. Det finns emellertid analytiker som anser att det är dags för en vändning, och att vi kommer att kunna få se betydligt högre priser råolja under 2016.

Saxo Bank säger att oljepriset kan komma att nå 100 USD per fat under 2016 även om just denna händelse finns med på den lista av 10 händelser för 2016 som Saxo Bank beskriver som osannolika att inträffa.

Oljepriset under press

Även om oljepriset befinner sig under stor press när vi går in i det nya året 2016 så kommer de snart att återhämta sig och prisnivån 100 USD per fat hägrar i horisonten. Detta kommer att inträffa när OPEC efter att ha hanterat den ekonomiska smärta som följer med låga oljepriser till slut bestämmer sig för att produktionen och bryta den nedåtgående prisspiralen vilket i sin tur utlöser en snabb återhämtning med investerare rusar för att åter komma in på marknaden skriver Sara Sjölin för Marketwatch, med hänvisning till Saxo Banks rapport.

Under förra veckan handlades oljan till de lägsta nivåerna sedan början av 2009. Detta skedde efter det att OPEC mötet avslutades utan att en överenskommelse om att sänka produktionen nåtts. Istället har OPEC fortsatt att producera och skapa ett globalt överflöd i ett försök att behålla marknadsandelar och pressa ut oljeproducenter med höga kostnader, såsom den framväxande skifferindustrin i USA, från marknaden helt och hållet.

Kan ta åratal

IEA, The International Energy Agency, bedömer att det kan komma att ta åratal innan detta agerande kan tvinga producenterna med höga kostnader från marknaden. Då OPEC visar en ovilja att minska produktionen för att stötta priserna anser många oljemarknadsbedömare att det finns sannolikheter för ytterligare nedgångar i oljepriset under 2016.

Låga råvarupriser och osäkerhet om takten i återhämtningen kommer att fortsätta att begränsa prospektering och produktionsverksamheten 2016, vilket leder till nedskärningar, avstannade tillväxt och att volymproduktionen minskar. Dessa nedskärningar kommer i sin tur leder till lägre intäkter för företag som arbetar med borrning och erbjuder andra typer av tjänster på oljefälten. Detta kommer i sin tur att leda till en överkapacitet när det gäller utrustning och att många av dessa företag måste minska sina kapitalkostnader för att kunna nå break even.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version