Nyheter

En tillväxtmarknad som står redo inför en uppvärdering?

Publicerad

den

Filippinerna, en tillväxtmarknad som står redo inför en uppvärdering? Efter att ha rapporterat en nedgång med nästan tio (10) procent under årets första elva månader är det lätt att säga att iShares MSCI Philippines ETF (NYSEArca: EPHE) varit en besvikelse bland de landsspecifika börshandlade fonderna som replikerar utvecklingen av aktiemarknaden. Ännu värre är att EPHE, som replikerar utvecklingen av Filippinernas aktiemarknad, började 2015 mycket stark och sedan steg i takt med att oljepriset föll. Filippinerna gynnas av ett lägre oljepris eftersom denna ögrupp importerar nästan all sin olja. EPHE är således en emerging market som drar fördel av de lägre oljepriserna.

Uppmuntrande ord från Moody´s

Moodys Investors Service skriver att Filippinerna har goda förutsättningar för en stark ekonomisk tillväxt. Kreditratinginstitutet fortsätter sedan med att skriva att som en nettooljeimportör bör Filippinerna kunna dra nytta av en längre period med låga oljepriser vilket bör bidra till en lägre inflation och ett lägre utflöde av kapital för att betala för oljan.

Moodys sade också att utsikterna för de filippinska bankerna är fortsatt positiva på grund av landets robusta ekonomiska tillväxt och starka fundamenta samt att de offentliga utgifterna för infrastrukturprojekt kommer att ge medvind för högre tillväxt.

Inför starten av 2015 sade den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley att Filippinerna var väl positionerat på marknaden på grund av dess goda likviditet, en stark prognos för landets BNP-tillväxt och låga nivåer av kreditpenetration.

En starkare dollar stärker Filippinerna, utöver lägre oljepriser. Utländska remitteringar är nu värda mer när omvandlas till pesos, något som hjälper till att stimulera den lokala ekonomin. Filippinerna är nu en av de snabbast växande ekonomierna i Asien och världen, med en god befolkningsutveckling och en stigande medelklass. Samtidigt har landet en stark sysselsättningstillväxt. Trots detta handlas landets aktiemarknad till en rimlig värdering vilket gör EPHE till en bra långsiktig investering,

Banker och fondförvaltarna positiva till emerging markets

Det ser ut som detta är goda nyheter för de investerare som vill ha en exponering mot emerging markets, och nu är både en del av de ledande bankerna och fondförvaltarna är positiva till detta tillgångsslag som länge varit så pass nedtryckt. Vissa fondförvaltare tror emellertid att det kommer ta ett tag innan tillväxtmarknadernas aktiemarknader återhämtar sig på allvar. Investerare drog sig ur riskfyllda tillväxtmarknader när statistiken visade att tillväxten i Kinas ekonomi saktade, råvarupriserna sjönk och Federal Reserve signalerat en räntehöjning i år.

Avmattningen i Kina underblåser de lägre råvarupriserna och lägre utsikter för andra viktiga tillväxtekonomier. Lägg till stigande lånekostnader, en starkare dollar och en ökad skuldsättning bland företagen så finns det anledning att lyssna på när IMF, Internationella valutafonden varnar för företagskonkurser. Detta är emellertid sedvanliga risker när det tillväxtmarknader. Valutarisken är annars den viktigaste av allt för den som köper emerging markets.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version