Nyheter

En sur utveckling för kakaopriset

Publicerad

den

Erfarna råvaruhandlare vet att kakao är en av de mest volatila medlemmarna i tillgångsklassen. iPath Bloomberg Cocoa TR-underindex ETN (NYSEArca: NIB) har nyligen visat mycket volatilitet. Den utveckling detta certifikat visade i fredags bekräftar att kakao är en ofta turbulent satsning.

El Nino-vädermönstret kan också påverka kakaos volatilitet. För råvaruhandlare har de stigande temperaturerna stört det normala vädermönstret, vilket har lett till kraftfulla tyfoner, bortskämda kakaoskördar i Afrika och bränder i Indonesien, vilket kan ge möjligheter att välja råvaruexponering.

”En ETN är en äldre, osäker skuldsäkerhet utfärdad av en bank, till skillnad från en ETF som har tillgångar som aktier, råvaror eller valutor som ligger till grund för ETF-priset. Avkastningen på ett certifikat är kopplat till ett marknadsindex eller annat riktmärke, enligt Fidelity. ”Ett ETN lovar att betala vid löptidens slut, indexets fulla värde minus förvaltningsavgiften. Liksom all annan skuldsäkerhet är investeraren utsatt för utgivarens kreditrisk. ”

Ghana, en av världens största kakaoproducenter, spelar en viktig roll i råvarans senaste kamp. ”Volymerna av kakaoköp i Ghana sjunker när jordbrukarnas grödor minskar till följd av sjukdomar, enligt människor med direkt kännedom om saken,” rapporterar Bloomberg.

Leveransbrist Ghana kan stärka kakaopriserna

Den senaste tidens handelskrigsaktivitet kan ha skapat en bild av volatilitet i investerarnas sinnen som skulle kunna driva deras beslut med deras portföljer för resten av 2019. Så långt det är en förutsägare för vad som kan hända i den globala ekonomin kan råvaror faktiskt pålitlig kristallkula. Utsikterna är dock i bästa fall grumliga för kakao.

Ghaha, ”världens näst största kakaoproducent köpte 2758 ton bönor från inköpsagenter under de första två veckorna av den lätta skörden till och med den 4 juli, en minskning med mer än tre fjärdedelar från samma period för ett år sedan, säger personer, som bad att inte bli identifierade eftersom de inte har behörighet att tala offentligt om saken, rapporterar Bloomberg.

”Ghana har upplevt ett ovanligt allvarligt utbrott av svullen skottvirus, vilket kan deformera kakaobönorna och minska avkastningen”, rapporterar Bloomberg. ”Landets kakaoregulator förutspådde ursprungligen 900 000 ton för den kombinerade huvud- och lätta grödan, men minskade sin uppskattning till 850 000 ton och sedan 800 000 ton, sade folk som är bekanta med saken tidigare, efter att sjukdomen drabbade grödor i dess största växande områden.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version