Nyheter

En ny utbudsbrist på råvarumarknaden liknande den för timmer

Publicerad

den

Tenn är en av många långa utbudsbrist som någonsin setts på råvarumarknaderna, och det finns få signaler om att det kommer att bli bättre i närtid. En jämförelsevis liten marknad – som främst används för lödning inom elektronik – överskuggas vanligtvis av metaller som koppar och aluminium som kan användas extra brett inom tillverkning, infrastruktur och grön energiomställning.

De senaste tolv månaderna har tenn varit glödhett. Efterfrågan blomstrar och utbudet minskar, tillsammans med en brist på stål som har förvärrats av internationella logistiksnurr. Tenn har stigit mer än 90 procent till all-time highs på London Metal Exchange. Front månadskontrakten på denna metall handlas till priser överstigande terminspriset på LME, en situation som kallas för backwardation. Detta indikerar vanligen en hög direkt efterfrågan. Faktum är att det förekommit backwardation på tennmarknaden under mer än 250 handelsdagar i följd den längsta sviten på 24 år.

Det är förmodligen längre än de mest utdragna backwardations som setts i råolja och nickel- Det kommer sannolikt att överträffa den 285 dagar långa backwardation som nyligen sågs på virkesmarknaden. Liksom timmer har utbuds- och efterfrågedynamiken på tenn blivit totalt upphöjda av pandemin.

Vanligtvis är backwardations ganska kortlivade, eftersom alltför höga spotpriser uppmuntrar producenter och handlare att skicka sina lager till börserna. Genom att fyller på lagren pressas spotpriset vanligtvis ned under terminspriset igen.

Men den oavbrutna ökningen av efterfrågan och logistiska utmaningar har skapat en ovanligt långvarig prispress som har dragit ned lagren och hjälpt till att driva upp priserna kraftigt.

Utsikterna för försörjning från huvudproducenten Myanmar förvärras eftersom nationen kämpar mot ett helt nytt Covid-19-utbrott, medan huvudproducenten PT Timahs produktion i Indonesien minskade med 49 procent under de första 9 månaderna av 2021 rapporterar International Tin Association.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version