Nyheter

En europeisk ETF med kvinnliga förvaltare tar sina strategier till USA

Publicerad

den

De nya börshandlade fonder stöder de största koldioxidundvikarna och replikerar Shaila Khan Leekha och Gabriela Herculano, två kvinnliga förvaltare utbud av ren energi i Storbritannien. De senaste ETF-erna för ren energi som noteras på marknaden vill främja företag som gör mest för att undvika koldioxidutsläpp.

iClima, en kvinnlig-ledd fintech, lanserar de börshandlade fonderna på onsdagen, följt av deras debut för liknande fonder i Storbritannien där företaget är baserat. Medan många ”gröna” investeringsportföljer kan följa ett ”gör mindre skada” –mantra – där stora förorenare helt enkelt utelämnas – iClimas fonder försöker istället ”göra mer nytta”, enligt företagets grundare. Inkludering i både iClima Global Decarbonization Transition Leaders ETF (CLMA) och iClima Distributed Renewable Energy Transition Leaders ETF (SHFT) kommer att baseras på ett mått som kallas ”gigaton av potentiellt undvikna utsläpp”, som beräknar mängden koldioxidutsläpp som undviks.

Vi ville flytta berättelsen och fokusera på de företag där undvikandet av koldioxid är en direkt post”, säger Gabriela Herculano, grundare och verkställande direktör för iClima.

Det kan vara tilltalande för kritiker av det gröna investeringslandskapet, som säger att många befintliga erbjudanden helt enkelt klär upp stora tekniska fonder som klimatvänliga. Till och med US Securities and Exchange Commission har vägt in och varnat för att vissa företag felaktigt betecknar sina produkter som ESG eller fokuserar på miljö-, social- och styrfrågor. Inflöden till ren energi-relaterade ETF:er är nära att redan överträffa förra årets 6,7 miljarder dollar, enligt Bloomberg Intelligence.

IClima-produkterna verkar dock ta ett strikt tillvägagångssätt. Till exempel kommer CLMA att ha 157 aktier som genererar intäkter från att erbjuda klimatförändringslösningar istället för att bara minska sin egen förorening. Detta inkluderar företag inom områden som grön energi och transporter, förbättringar av vatten och avfall och lösningar för avkolning.

SHFT, med cirka 50 innehav, kommer att koncentreras ännu mer på företag som försöker ersätta det nuvarande energinätet genom decentralisering av kraftsektorn, digitalisering av energilösningar och avkolning av energikällor. Varje fond har en kostnadsprocent på 0,65%.

Övergången globalt till en grönare värld är en mycket snabb övergång, och dessa företag är vinnarna, de är de som är redo för tillväxt”, säger Shaila Khan Leekha, grundare och operativ chef för iClima. ”En ETF verkade som det mest demokratiska sättet att kunna tillhandahålla vårt tänkande och vår produkt på ett så stort sätt som möjligt.”

En titt på iClimas nuvarande ETFer-baserade i Europa ger inblick i vad amerikanska investerare kan förvänta sig av de nya produkterna. Londonversionen av CLMA räknar Generac Holdings Inc., Applied Materials Inc. och Trane Technologies Plc som sina toppinnehav och har stigit 13,6% sedan dess introduktion i december, jämfört med 16,8% för S&P 500 under den tiden.

iClimas andra brittiska produkt, iClima Distributed Renewable Energy UCITS ETF, eller DGEN, lanserades förra månaden och listar Phihong Technology Co. Ltd. och Generac som dess största innehav, följt av MYR Group Inc. och Nibe Industrier AB.

Inflödet till bredare ESG-produkter har varit särskilt starkt under 2021, med mer än 18 miljarder dollar som strömmar in i gröna ETF:er mindre än sju månader in på året. Om det fortsätter kan fonderna slå det årliga inflödesrekord på 31 miljarder dollar som nåddes förra året.

Handla CLMA ETF

iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETFAcc är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla DGEN ETF

iClima Distributed Renewable Energy UCITS ETF (DGEN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version