Nyheter

En ETF för investmentbolag

Publicerad

den

Det brukar sägas att det finns en ETF för det också. Oavsett vad du vill investera i så finns det någon som har tänkt på det. Fastigheter, Bitcoin, Cannabis eller hållbara livsmedel är områden som täcks. SPDR har sina sektor-ETFer som gör att det går att handla med specifika branscher.

Det som vi saknar är en ETF för investmentbolag. Den emittent som skulle kunna tänkas ha en sådan är iShares som kan erbjuda en börshandlad fond för det mesta. Efter att ha varit i kontakt med dem fick vi emellertid höra att de inte heller har en sådan.

ETFer som investerar i Private Equity

Det som däremot finns är ETFer som investerar i Private Equity. Riskkapitalbolag eller Private Equity (PE) är en form av investmentbolag som enbart investerar i onoterade bolag. De kan också köpa publika bolag och tar dem privat (avnoterar). PE brukar klassas som en underkategori inom tillgångsslaget alternativa investeringar. Historiskt har PE-investeringar uppvisat en hög avkastning men risken, sett utifrån standardavvikelse, har också varit hög.

För privatinvesterare är det endast noterade PE-bolag som finns tillgängliga antingen direkt (köpa enskilda bolag), i traditionellt fondformat eller som en ETF.

De alternativ som finns vad gäller Private Equity har vi hittat i USA och i Tyskland.

Invesco Global Listed Private Equity ETF (NYSEArca: PSP)

iShares Listed Private Equity UCITS ETF USD (Dist) som handlas på både Londonbörsen och Xetra med kortnamnet IQQL. Denna ETF har en mer nordamerikansk inriktning.

Lyxor ETF PRIVEX UCITS ETF Dist (LPVX) som handlas på Xetra och Euronext. I denna ETF finns bland annat svenska bolag som Kinnevik och Investor. Faktum är att 27 procent av denna ETFs innehav finns i Sverige. Därefter följer Kanada, Japan och Storbrittanien. USA har endast sex procents vikt.

OPM Listed Private Equity vilket är en traditionell fond, som går att handla hos Nordnet och Avanza.

Svenska investmentbolag förekommer ofta som innehav

Blackstone är ett vanligt innehav, men även svenska Ratos har förekommit som innehav under flera år i dessa ETFer. Andra svenska aktier är Private equity-segmentet är i allmänhet inte tillgängligt för allmänheten, utan endast för de mycket välbärgade och institutionella investerare, men det finns ett sätt för privatpersoner att komma åt detta område, genom en börshandlad fond, en ETF som specialiserat sig på detta område Invesco Global Listed Private Equity ETF (NYSEArca: PSP)

Den som väljer att titta på denna ETF bör komma ihåg att detta tillgångsslag utvecklas sämre än marknaden under perioder med långvarig turbulens. Under finanskrisen utvecklades Private equity-segmentet och denna börshandlade fond i synnerhet, mycket dåligt.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version