Nyheter

EMQQ ETF tar in marknadsstörande Prosus

Publicerad

den

Disruptive forces finns inte bara på utvecklade marknader, men de genomsyrar också tillväxtmarknader (EM). Detta ger fonder som Emerging Markets Internet & E-commerce ETF (NYSEArca: EMQQ) en chans att dra nytta av lönsamma möjligheter i företag som Prosus.

”Sydafrikanska internetföretaget Naspers (NAPRF) delade ut en andel på 24% i sina icke-sydafrikanska innehav den 11 september 2019 i ett nytt företag som heter Prosus (PROSY), enligt fonden. Erbjudandet värderades till 105 miljarder dollar, enligt Reuters. Baserat på priset 19.9.19 har PROSY ett marknadsvärde på cirka 125 miljarder dollar.”

Prosus äger intressen i movers och shakers, som Tencent Holdings. Tencent är ett internetbaserat teknik- och kulturföretag med huvudkontor i Shenzhen, Kina, och eftersom den näst största ekonomin ser ut att stärka sin teknologisektor har intresset för företag som Tencent den vinstpotential som kan vara exponentiell.

”PROSY äger 31 procent av aktierna i den kinesiska internetjätten Tencent Holdings (TCEHY) som var värt cirka 125 miljarder dollar per den 30 september 2019,” tillade EMQQ. ”Dessutom äger PROSY ägarandelar i en mängd olika företag inom betalnings-, fintech-, klassificerings-, matleverans-, social- och internetplattform. Således får investerare som innehar PROSY i princip en portfölj av företag till priset av PROSYs Tencent-andel. ”

Som förklarats av EMQQ-fonden, försöker Prosus ”investera i företag med potential att störa de industrier där de verkar och bygga dem till lönsamma verksamheter. PROSY ser företag på tillväxtmarknader som de största möjligheterna, särskilt Kina och Indien. ”

EMQQ spårar ett index över ledande Internet- och e-handelsföretag som betjänar Emerging Markets. Det syftar till att erbjuda investerare exponering för tillväxten av online-konsumtion i utvecklingsländerna. EMQQ-innehav verkar på olika marknader som Indien, Kina, Brasilien, Turkiet, Nigeria och Indonesien, för att nämna några. För att inkluderas måste företagen hämta sina vinster från e-handel eller internetaktiviteter och inkluderar sökmotorer, online-detaljhandel, sociala nätverk, onlinevideo, e-betalningar, onlinespel och onlineresor.

EMQQs största innehav per den 14 oktober 2019

Alibaba Grp-Adr

7.95%

Tencent Holdings-Ltd

7.19%

Mercadolibre Inc

5.76%

Naver Corp

5.75%

Netease Inc-Adr

5.74%

Jd.Com Inc-Adr:

5.47%

Baidu Inc – Spon Adr

5.19%

Naspers Ltd-N-Shs

4.19%

Ctrip.Com-Adr

3.65%

EMQQ är den första ETF som fokuserar på universum av internet- och e-handelsinnovatörer på några av de snabbast växande marknaderna i världen. Per Yahoo Finance-resultat har EMQQ stigit med över 21 procent under 2019.

En börshandlad fond för Emerging Markets

Eftersom investerare letar efter sätt att fånga tillväxt på tillväxtmarknaderna, kan vissa se till en riktade konsumentbransch EM-spel, till exempel Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF (NYSEArca: EMQQ), som inkluderar tillgång till EM-företag i samband med online-återförsäljare eller den snabbt växande e-handelsbranschen. För att inkluderas i ETF: s underliggande index måste företagen få majoriteten av sina vinster från E-handel eller Internet-aktiviteter och inkluderar även sökmotorer, online-butik, sociala nätverk, online-video, e-betalningar, online-spel och online-resor.

Den europeiska varianten av Emerging Markets Internet and Ecommerce UCITS ETF (EMQQ) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version