Nyheter

Efterfrågan på förnyelsebar energi skjuter i höjden när elpriserna rusar

Publicerad

den

Förvärv av solenergiindustrin ökar i takt med att installationer av solpaneler fortsätter att växa kraftigt i USA och Europa. Efterfrågan på produktion av förnyelsebar energi skjuter i höjden när elpriserna rusar och solenergisektorn ser särskilt hälsosam ut.

Förvärv av solenergiindustrin ökar när solpanelsinstallationer fortsätter att växa kraftigt i USA och Europa, med efterfrågan på solel som växer och investeringar i förnybar energi slår nya rekord.

USA:s produktion av förnybar energi har nått en rekordhög nivå under första halvåret med en ökning av solenergiproduktionen med nästan 25 %, medan investeringarna i sektorn har nått ett rekordhögt värde efter att 26 GW projekt för ren energi har kommit online.

EU-industrin börjar också etablera sina egna produktionslinjer efter år av att ha förlitat sig på import från Asien.

Höga elpriser pressar hushållen

”När naturgaspriserna har skjutit i höjden, vilket pressar hushåll med högre energiräkningar, förväntar vi oss att denna trend kommer att fortsätta”, kommenterade Jane Edmondson, utvecklare av Solar Energy UCITS ETF.

Vi har sett att begränsningar i försörjningskedjan leder till prisökningar över alla solenergimarknadssegment och detta är första gången som solelpriserna har ökat kvartal för kvartal och år över år i alla marknadssegment.”

”Men de långsiktiga utsikterna är fortfarande starka. Hausse långsiktiga faktorer inkluderar en stark efterfrågan på förnybar energi när länder strävar efter att uppfylla sina koldioxidminskningsmål enligt Paris COP21 globala klimatavtalet. Eftersom mer än 130 länder har satt upp eller överväger ett mål att minska utsläppen till nettonoll i mitten av seklet enligt FN, har förväntningarna på en fortsatt stark efterfrågan på solenergi nu nått osubventionerad nätparitet i mer än två tredjedelar av värld.”

Stark efterfrågan från USA och Europa på solpaneler driver också förändringar. Många av de installerade panelerna tillverkas i Kina från CO2- och kolintensiva fabriker, men vissa kinesiska tillverkare har goda förutsättningar att svara på efterfrågan med fabriker som drivs med vattenkraft.

Studier visar att minst 455 GW ny solcellskapacitet kommer att behöva installeras i slutet av decenniet för att världen ska kunna nå nettonollstatus år 2050.

Solar Energy UCITS ETF, som är noterat på London Stock Exchange, Deutsche Borse Xetra och Borsa Italiana, följer EQM Global Solar Energy Index som levererat en nettoavkastning under de senaste 12 månaderna på 45,83 %.

”Solar Energy UCITS ETF ’TANN’ ger en mer fokuserad möjlighet än att bara titta på ren energi och är den första renodlade exponeringen för den globala solenergiindustrin och dess tillväxtutsikter skild från det bredare investeringsuniversumet för ren energi som tar in mer företag och olika teknologier”, säger Hector McNeil, medgrundare och medchef på HanEtf, en oberoende leverantör av UCITS ETF:er.

”Det utökar inte bara vårt erbjudande inom det tematiska utrymmet utan lägger avsevärt till vårt växande utbud av ren och förnybar energi och ESG ETF:er.”

Handla TANN ETF

HANetf Solar Energy UCITS ETF (TANN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version