Nyheter

Efter årsskiftet krävs LEI-registrering för värdepappershandel

Publicerad

den

Inom loppet av några dagar, i januari 2018, kommer alla företag som handlar med aktier att tvingas registrera en LEI-kod. Men vad innebär det mer specifikt? Vad innebär LEI-registrering för värdepappershandel?

En LEI-kod, eller en Legal Entity Identifier, är en global identifieringskod på värdepappersmarknader för företag och andra organisationer. Alla företag, organisationer och firmor som handlar med derivat har en skyldighet att rapportera detta och måste därför ha en LEI-kod, något som krävs en registering för att få.

Hårdare krav vid årsskiftet

Tidigare gällde detta endast derivat men från och med 3 januari 2018 krävs det att företag som även handlar med aktier i bolag har en LEI-kod för att kunna identifieras i transaktionsrapporteringen. Det krävs dock inte LEI-kod för handel med fondandelar. Det är emellertid sannolikt att banker och fondkommissionärer kommer kräva detta vid ETF-handel eftersom börshandlade fonder handlas som aktier, det vill säga på börsen.

Det nya kravet verkställs då EU, genom förordningen MiFID II/MiFIR, väljer att utöka kraven på den redan existerande transaktionsrapportering som värdepappersföretag och kreditinstitut måste utföra till reglerande myndigheter inom EU.

Observera att detta även gäller för både juridiska personer som värdepappersföretag har utfört transaktioner åt, likväl som för emittenter av finansiella instrument.

Det tar tid. Registreringen kan tid, 5-7 arbetsdagar i vanliga fall men inför årsskiftet 2017/2018 kommer troligtvis många skaffa LEI-kod, så kom igång så fort som möjligt.

Godkända utfärdare av LEI Koder

Om ni inte redan har registrerat er och har en LEÍ-kod finns en rad godkända utfärdare på LEI Roc. Registrera sedan er kod/koder hos banken. Godkända utfärdare hittar Du här

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version