Nyheter

Dr. Copper signalerar lågkonjunktur

Publicerad

den

Koppar, också känd som Dr. Copper, är vad många ekonomer tittar på för att skapa sig en bild av ekonomins hälsa, sänder ut recessionssignaler genom sitt pris. Kopparpriset har fallit mer än 10 procent under de senaste två månaderna.

Kopparpriset ses ofta som en proxy för tillväxt i dess största konsumerande nation Kina. Metallen är även känd som ”Dr. Copper’ för dess användning som ett diagnostiskt verktyg för den globala ekonomin.

Sedan slutet av mars har priset på New York-handlade kopparterminer tappat cirka 13 procent av sitt värde, och fallit från en högsta nivå över 4,17 USD till cirka 3,58 USD.

”Om du är baisseartad Kina kommer du förmodligen att ignorera denna signal” sa QI i en nyligen publicerad analys. ”Men var bara medveten om att Dr. Copper redan prissätter en hel del dåliga ekonomiska nyheter. Uttryckt på ett annat sätt, du måste se de ekonomiska data försämras väsentligt härifrån, det vill säga en lågkonjunktur är nära förestående.”

QI sa dock att det så kallade modellvärdet för koppar bara har sjunkit med 1,25 procent sedan april, dämpat av tillväxt i USA, Kina, Europa och Japan.

”Offset har kommit från finansiella förhållanden” sade QI-analys. ”Kreditspreadar är den näst största drivkraften, vilket förklarar 17 procent av modellen. Snäva kreditspreadar och marknadsprissättning av centralbanksräntesänkningar har tillsammans hjälpt till att omintetgöra försämringen av tillväxtbilden.”

Ett annat värderingsmått för koppar, känt som ”Fair Value Gap”, eller FVG, låg 8,3 procent under modellvärdet, sa QI. Detta är ”det billigaste siffran detta mått haft sedan juli förra året,” sade QI-analysen.

”Om du är en contrarian, notera [att] att använda denna FVG som en köp-the-dip-signal har producerat 13 affärer (så nästan en gång om året), har en träffrekvens på 62 procent, vilket vanligtvis tar cirka fyra veckor att producera en +0,85 procent genomsnittlig avkastning.”

Men QI varnade också för förväntningar på att lätt kunna dra nytta av ett kopparköp nu, särskilt med Federal Reserve som är angelägen om ytterligare penningpolitisk åtstramning när, idealiskt sett, centralbanken bör överväga att rulla tillbaka sin mer än år långa aggressiva åtgärd som har lagt till 500 punkter till amerikanska räntor.

”Hälsovarningen den här gången är att du behöver ekonomiska förutsättningar för att vara lätt” sa QI-analysen. ”I klara ordalag behöver du att Fed anammar en duvaktig pivot; Riskscenariot är en hökaktig Fed som håller fast vid sitt högre-för-längre-mantra.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version