Nyheter

Det positiva med en börskrasch

Publicerad

den

Det positiva med en börskrasch. De risker som en investerare tar ändras hela tiden. Det finns marknadsbedömare som under flera år sagt att vi kommer att få se en börskrasch, men detta till trots har vi inte sett någon sådan komma – ännu. Möjligheten finns emellertid att både Brexit ’och en kommande räntehöjning i USA kan komma att skaka om marknaderna. Om Brexit sker är emellertid risken för en räntehöjning i USA mindre, och om det inte sker är sannolikheten att FED höjer räntan högre. Utöver detta finns risker som Kina, konkurser inom energisektorn, geopolitiska spänningar, överdrivna skuldnivåer och det amerikanska presidentvalet. Är en börskrasch en eventualitet? Kanske. Även om så är fallet, är det förmodligen inte anledning till panik. Vi väljer att fokusera på det positiva med en börskrasch.

Ljuspunkten

De globala börserna kraschade 1929, 1987, 2000 och 2008 och varenda en av dessa börskrascher innebar ett köptillfälle. Det finns ingen anledning att tro att nästa krasch kommer att bli annorlunda.

Det största problemet just nu är belåningen, som har drivits av långvarig rekordlåga räntor och har lett till vårdslös utlåning. Dessa skulder måste så småningom devalveras eller leda till deflation. Om deflation blir verklighet, kommer nästa krasch att kräva en längre återhämtningsperiod än alla andra krascher exklusive 1929. Den goda nyheten är att en väldiversifierad investerare bör kunna rida ut stormen, särskilt om diversifieringen omfattar kontanter.

När högkvalitativa aktier orättvist bestraffas ökar investerarnas köpkraft, vilket bör leda till betydande långsiktiga vinstmöjligheter. Under tiden kommer en investerare som har långa positioner i utdelande aktier som ger direktavkastning att gynnas medan de väntar på börsens återhämtning. I slutändan är det en win/win.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version