Nyheter

Det mexikanska valet 2018

Publicerad

den

Kampen om den vem som skall stå som vinnare i det mexikanska valet 2018 har börjat. Den 1 juli 2018 går Mexiko till valurnorna. Vi har sammanställt allt Du behöver veta om det mexikanska valet 2018, en sammanställning på mindre än två minuter. Denna artikel sammanfattar läget, den tar upp valet, finansiella indikatorer och stora nyheter. Valet kommer att ha en stor påverkan för den mexikanska ekonomin, och därmed landets aktiemarknad. Det kommer också påverka börshandlade fonder med fokus på Mexiko, till exempel iShares MSCI Mexico Inv. Mt. Idx. ETF (NYSEARCA: EWW).

Hur påverkar Jaime ”El Bronco” Rodriguez sena inträde kampanjen?

Inte mycket. PRI försöker att upprepa sin strategi från förra året och dela den vänstra flygelns omröstning, men de kommer inte ta avstånd från Lopez Obrador.

Anaya och Meade, vem har störst chans mot Lopez Obrador?

Anaya. Det är uppförsbacke för Meade med tanke på mexikanernas missnöje.

Lopez Obrador har redan en stor fördel: är det reversibel?

Det är svårt att säga. Vid tidigare val har väljarnas preferenser flyttat ganska mycket i maj men idag är Lopez Obrador i en mycket stark position. Han skulle behöva göra ett mycket allvarligt misstag

Vad är det bästa alternativet för PRI?

De kommer att försöka splittra, försvaga och diskreditera rivalerna, men efterfrågan på förändring är så stor att de har mycket att göra.

Det finns fortfarande många osäkra väljare. Vilken inverkan kan de ha på valet?

De osäkra väljarna kommer att fatta beslut och det är troligt att de kommer att delas upp bland alla kandidater

Vilka perspektiv har kongressen?

Ingen part får majoritet; Ingen har haft det sedan 1997. Morena kan bygga upp en förhandlad majoritet för vissa frågor. Om Lopez Obrador gör det kan Morena få 40 % i det lägre huset

Hur förändras förhållandet mellan Mexiko och Förenta staterna under Lopez Obrador?

Mer distanserad och omdefinierad. På vissa frågor kommer det inte att förändras så mycket. Nyckeln kommer att vara handel: om det nya frihandelsavtalet klarar sig är förändringen inte så stor. Om det inte klarar sig då blir det mycket mer flyktigt.

Skulle Lopez Obrador försöka omförhandla ett eventuellt avtal?

Om det är undertecknat och godkänt är det osannolikt att han kan störa det.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version