Nyheter

Den turkiska börsen är sårbar

Publicerad

den

En av de bättre aktiemarknaderna i Europa under 2017, i alla fall så här långt är Turkiet. Det har gynnat framförallt den börshandlade fond som heter iShares MSCI Turkey ETF (NASDAQ: TUR). Denna ETF har stigit med cirka 35 procent sedan årsskiftet, vilket gör den till en av de bättre landspecifika börshandlade fonderna med fokus på en tillväxtekonomi. Enligt den finansiella teorin skall utvecklingen för börsen i Istanbul och TUR under 2017 leda till en försämring och en återgång mot dess medelvärde. Tänk emellertid på att den turkiska börsen är sårbar.

Vissa marknadsobservatörer tror att turkiska aktier står inför en tillbakagång. Turkiet står för litet mer än en procent av det brett följda MSCI Emerging Markets Index. Detta gör TUR till den önskade avenyn för investerare som vill få tillgång till Turkiets aktiemarknader.

De turkiska väljarna installerade en stark president

Tidigare i år röstade turkiska väljare för att lossna landets parlamentariska system och installera en stark presidentsform av regeringen. Många politiska analytiker och marknadsobservatörer är oroade över att beslutet ger presidenten Recep Tayyip Erdogan mer makt och blir ett hot mot den turkiska demokratin. Förra året störtdök turkiska aktier och TUR efter en misslyckad statskupp.

Den turkiska aktiemarknaden dämpade bekymmer om följderna av den efterföljande politiska turbulensen efter ett misslyckat statligt försök från militären. Landet befinner sig fortfarande i ett nödläge i samband med den statskuppen.

Ned nio procent på en vecka

Med måndagens kursfall har TUR backat med nästan 9 % under den senaste veckan. Omvändningen innebär att NN Investment Partners, som har varit underviktade Turkiet i år, och Hermes Investment Management, som helt avstått från denna marknad, kan äntligen se sin bearish strategi börjar fungera.

Haagbaserade NN Investment Partners blankar turkiska aktier i den mån som företaget har mandat att göra det och kan öka sin underviktiga position i andra.

TUR har nästan 400 miljoner dollar i förvaltat kapital, innehar 65 aktier. Över 37 % av denna ETF:s innehav hämtar sig från sektorn för finansiella tjänster. Industri- och konsumentföretag svarar tillsammans för 28 % av denna börshandlade fonds vikt.

Den bästa utvecklingen sedan 2009

Turkiska aktier uppvisade det bästa resultatet sedan 2009 under perioden januari till och med augusti. Uppgången skedde med stöd av en ökning av statsstödd utlåning, snabbare än förväntad ekonomisk tillväxt och frestande värderingar. Centralbankens åtstramningspolitik stabiliserade liran, vilket gav ytterligare en ökning till aktiemarknaden. Analytikernas resultatprognoser för företag på Borsa Istanbul 100 Index utvidgades till rekordhöga nivåer, enligt Bloomberg.

Med tanke på den volatilitet som ofta kommer med turkiska aktier har TUR en treårig standardavvikelse på 24,5%, vilket är långt över samma volatilitetsmått på MSCI Emerging Markets Index.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version