Nyheter

Den stora lökkrisen

Publicerad

den

En råvara som sällan talas om på råvarumarknaden är lök. Lök är en råvara som den svenska konsumenten lägger en helt obetydlig andel av sin lön på. Men förflyttar vi oss till Indien så är det en råvara på liv och död, och vars pris avgör politiska val. I denna artikel tittar vi på den stora lökkrisen.

Tidigare premiärministern Indira Gandhi kom tillbaka till makten genom att göra lökpriset till en populistiskt valfråga. Partiet Bharatiya Janata förlorade delstatsvalet i Delhi år 1998 då deras styre inte kunde kontrollera priset på lök. Nu tvingas Indien importera 100 000 ton lök för att hålla priserna i kontroll. Importen är ett försök att begränsa stigande priser på lök i Indien.

Det statliga handelsföretaget MMTC Ltd. kommer att importera lökarna så att de är tillgängliga för distribution mellan 15 november och 15 december, sade Ram Vilas Paswan, minister för livsmedel och konsumentaffärer i helgen. Det statliga kooperativa National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. kommer att leverera dem på den lokala marknaden.

Den stora lökkrisen i Indien är tillbaka till Modi:s missnöje

Det senaste utspelet från den indiska premiärministern Narendra Modis administration syftar till att kontrollera priserna på denna för Indien så viktiga råvara som har bidragit till att fälla tidigare regeringar. En mer än 200 % ökning av lökpriserna har pressat Indiens september-inflation till den högsta nivån sedan juli 2018 efter kraftiga monsunregn skadade grödorna och minskade leveranser. Regeringen har också förbjudit export av lök och slagit ned på hamstring.

Tillgången på billig lök en fråga på liv och död

Lök är en basvara som ingår i många av de vanligaste maträtterna i Indien. Det är också en av de absolut viktigaste råvarorna för landets många fattiga invånare att få i sig grundläggande näringsämnen. Det stigande lökpriset slår mot de fattigaste av de fattiga. Omkring två tredjedelar av landets 1,2 miljarder invånare lever på under 2 USD per dag.

Indien är den näst största producenten av lök, bara Kina är större. Av de 20 största producenterna i världen ligger dock Indien på plats 18 när det gäller producerad mängd lök per odlad yta.

Som kuriosa kan nämnas att lök är den enda råvara som är förbjuden på den amerikanska råvarumarknaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version