Nyheter

Den indiska regeringen överväger restriktioner för sockerexport för att kontrollera priserna

Publicerad

den

Efter vete, ris och lök funderar Indien på restriktioner för sockerexport för att hålla koll på sockerpriserna och säkerställa tillgången i landet. Källor sa att avdelningen för konsumentfrågor är för sådana exportrestriktioner.

Det slutgiltiga beslutet om att tillåta sockerexport från Indien under den kommande sockersäsongen som börjar den 1 oktober kommer att fattas i mitten av oktober.

Senast Indien införde en skatt på 20 procent på sockerexport för att stävja försäljningen utomlands var 2016.

Indiens detaljhandelsinflation i augusti 2023 var 6,83 procent och livsmedelsinflationen minskade till 9,94 procent i augusti från 11,51 2023 i juli samma år.

Eftersom sockerpriserna fortsätter att gradvis röra sig uppåt, trots en högre kvot för både augusti och september, i kombination med rapporter om skördeskador på grund av ringa nederbörd i augusti. Indiens sockerproduktion kan falla med 3,3 procent till 31,7 miljoner ton under säsongen 2023-2024.

I augusti nederbörd 36 procent under det normala och huvudproducentstater som Maharashtra upplevde extrem torrhet i vissa områden

Missnöjd med de stigande sockerpriserna har centralregeringen utfärdat obligatoriska order om lageravslöjande för alla intressenter inom sockerindustrin och släppt ytterligare 13 lakh ton socker för september med en kvot för månaden till 38 lakh ton.

Detta kom efter att både regeringen och industrin försäkrat att det finns tillräckligt med sötningsmedel för i år och att det inte kommer att finnas någon brist under nästa år heller.

Tidigare livsmedelssekreterare Sanjeev Chopra hade sagt att landet har 85 lakh ton socker, tillräckligt för tre och en halv månad och att det därför inte kommer att bli någon kraftig prishöjning under julsäsongen.

Regeringen tillät export av cirka 6 MT socker under sockersäsongen 2022-2023 jämfört med 11 MT föregående år.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version