Nyheter

Den europeiska ETF-marknaden kommer att växa säger Cerulli Associates

Publicerad

den

Cerulli Associates senaste ETF-rapport, med titeln European Exchange-Traded Funds 2020: Adding Variety to Low Costs and Transparency, visar att framtiden är ljus för ETF-marknaden i Europa. Nästan alla ETF-emittenter som kartläggs av företaget som förväntar sig goda årliga nivåer tillväxt på ETF-marknaden under de kommande två åren.

Cerulli skriver att börshandlade fonder har gått från att spela en mindre, taktisk roll i europeiska investerares portföljer till att stå starkt som grundläggande byggstenar. Deras lägre kostnader kan vara hållbara som en del av långsiktiga buy-and-hold-strategier. Cerullis undersökning visar att den snabbaste tillväxten sannolikt kommer att ske i Schweiz och Storbritannien, där 50 procent respektive 45 procent av de tillfrågade svarar förväntar sig att den passiva ETF-marknaden expanderar i en årlig takt som överstiger 10 procent.

Flera faktorer driver på en ökad användning av ETFer

Flera faktorer driver europeiska investerares ökande användning av ETF-produkter. Mer än en tredjedel (35 procent) av ETF-emittenterna Cerulli som undersöktes i Europa anser att institutionella investerares ökande antagande av ETF är den främsta drivkraften för ETFernas tillgångstillväxt. Ett liknande antal (32 procent) ser den ökade tillgången på räntebärande ETF:er och användningen av ETF:er av digitala plattformar som två av de andra viktigaste drivkrafterna för ETF: s tillgångstillväxt.

Kanske inte förvånande ökar intresset för ETF:er för miljö, sociala och styrande (ESG) också bland europeiska investerare, säger Cerulli. I slutet av maj 2020 hade europeiska ESG-ETF-tillgångar nått 36,5 miljarder EUR (41,0 miljarder USD), en ökning med 28 procent från slutet av 2019. Dessutom identifierade 57 procent av ETF-emittenterna Cerulli som undersöktes utvecklingen av ESG ETF-produkter har högsta prioritet för sina företag under de kommande två åren.

”Den europeiska ETF-marknaden har blivit alltmer trångt de senaste åren, med nya aktörer som anländer och de etablerade aktörerna breddar sina produktsortiment”, säger Fabrizio Zumbo, biträdande direktör i Cerullis europeiska tillgångs- och förmögenhetshanteringsforskning och huvudförfattare till denna rapport. ”Att komma in på dessa marknader med ett standardvärderingsförslag kanske inte längre räcker för att locka flöden från sofistikerade investerare. ETF-emittenter bör utveckla specialiserade erbjudanden med robusta och diversifierade ESG-värdepropositioner, inklusive aktiva och smarta betaprodukter, för att differentiera sig själva. ”

Dessutom ökar efterfrågan på tematiska ETF: er och så kallade ”mega-trender” kommer att bidra till att öka tillväxten på den europeiska ETF-marknaden. De mest populära teman förväntas kopplas till vatten, bioteknik och olika andra former av teknik.

”Flera av distributörerna som vi pratade med gillar tematiska ETF:er till stor del för deras bifogade berättelser – det är lättare att få inköp av investerare för en produkt som har en tydlig berättelse. ETF-utvecklare måste överväga detta när de marknadsför sina produkter till grossister, tillägger Zumbo.

Räntebärande ETF:er kommer också att vara efterfrågade under de närmaste två åren och kommer att vara kärnan i ETF-emittenternas produktutvecklingsarbete. De visade sin motståndskraft tidigare i år genom att klara det så kallade ”likviditetstestet” under stressade marknadsförhållanden, och investerarnas komfort med sådana instrument har ökat efter den höga volatiliteten på marknaden under första kvartalet 2020, utlöst av coronavirus pandemi.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version