Nyheter

De tre värsta börsfallen har börjat med höga p/e-tal

Publicerad

den

Även om vi under de senaste veckorna har vant oss vid en viss nedstämdhet på börsen så har aktiemarknaden under de senaste året rapporterat en hel del ny börsrekord. I takt med allt fler all time high noteringar är det många som varit oroliga för om börsen är övervärderad och vi står inför en marknadskorrektion. Många har valt att titta på vinstmultiplikatorn, det så kallade p/e-talet då de tre värsta börsfallen har börjat med höga p/e-tal.

Det mycket erkända cykliskt justerade p/e-talet, också känt som Shillers P/E nådde nyligen 31,1, nästan dubbelt så högt som det historiska medelvärdet på 16,8. Nu är marknadsvärdering genom p/e-tal inte alltid den bästa timing indikatorn, men det kan ha en betydande inverkan på ett börsfall.

Historiska Börsfall

[TABLE=199]

Källa: CNBC, NBER och Shiller

I syfte att titta närmare på detta finns det i tabellen ovan en sammanställning på historiska data från de nio större börskrascherna sedan 1928. Det finns en del intressanta slutsatser att dra.

Tre av de fyra värsta börsfallen, så kallade bear markets, föregicks av höga aktievärderingar. Bland de fyra värsta börsnedgångarna, där aktiekurserna rasade med mer än 40 procent, till exempel den Stora Depressionen 1929, Dot com bubblan år 2000 och Finanskrisen 2007 startade med extremt höga aktievärderingar.

Tre av de fyra värsta börsfallen sammanföll med långa recessioner. Börsfallen 1929, 1973 och 2007 följdes av långa perioder av recession. Det perfekta exemplet är börskraschen 1929 där en depression som höll i sig under tre år fick börsen att falla med 86 procent. Undantaget är börskraschen 2000 som till stor del orsakades av dot com bubblan och endast gav upphov till en lindrig recession under 2001.

Kortlivade börskrascher

De två börskrascherna som inte följdes av ekonomiska recessioner var kortlivade. De två kortaste börskrascherna var orsakade av geopolitiska orsaker som invasionen av Grisbukten 1961 och aktiemarknadens oförmåga som under Black Monday 1987. Båda dessa krascher inträffade under perioder av ekonomisk expansion.

Historiskt sett har de värsta börsfallen inträffat till följd av extrem marknadsvärdering eller en långvarig ekonomisk recession, eller båda sakerna samtidigt. Efter åtta års ekonomisk expansion befinner sig USAs ekonomi nära det sena skedet av den nuvarande boomcykeln.

Den nuvarande höga värderingen är verkligen en anledning till oro. Även om det är svårt att förutsäga exakt när en korrektion av börsen kommer att inträffa, kan en hög värdering, tillsammans med en eventuell ekonomisk recession, sannolikt att göra björnmarknaden svårare när den inträffar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version