Nyheter

De närmaste 12 månaderna

Publicerad

den

Med tanke på bullret på kort sikt kan följande krafter visa sig vara avgörande för att utforma marknadens gång under de närmaste tolv månaderna.

Den ekonomiska återhämtningen

Är det ett V? Är det ett U? Oavsett vilket brev vi tilldelar det pågår en stadig ekonomisk återhämtning globalt, vilket framgår av BNP-uppgifter från tredje kvartalet från USA, Europa och Kina. Dessa ekonomier återhämtar sig dock fortfarande från nedgången tidigare under året och är långt ifrån nya vinster jämfört med nivåerna före pandemin. Denna process förväntas fortsätta, och om de senaste vaccinationsmeddelandena uppfyller sitt löfte kan tillväxten accelereras 2021 – ytterligare med stöd av en amerikansk finanspolitisk stimulans. Sektorer som är nödställda på grund av nedstängningar, som energi, resor och fritid, ekonomi och fastigheter kommer sannolikt att ta en välbehövlig suck av lättnad.

Med tillväxt kommer inflationen

I takt med att den ekonomiska aktiviteten ökar, kommer inflationen sannolikt att öka. Även detta händer redan och kommer sannolikt att fortsätta under det kommande året. Med centralbanker – särskilt den amerikanska centralbanken (FED) – som förväntas förbli tillmötesgående så att inflationen kan stiga utöver det vanliga målet på två procent, måste investerare överväga hur de ska växa eller bevara det verkliga värdet på sina tillgångar. Breda råvaror och guld är sannolikt bäst lämpade för att komplettera aktier i diversifierade portföljer för att uppnå en inflationssäkring. Detta kommer särskilt att gälla eftersom dollarsvaghet kan kvarstå på grund av att Fed förblir tillmötesgående det kommande året.

Kinas fjortonde femårsplan

I sin nyligen tillkännagivna femårsplan för 2021-2025 syftar Kinas ”dubbla cirkulationspolitik” till att utnyttja tillväxt från såväl den inhemska ekonomin som den internationella handeln. Ett förnyat fokus på vetenskap, teknik och innovation har betonats med nämnandet av halvledarchips, 5G, artificiell intelligens och autonoma fordon som viktiga byggstenar. Detta lovar bra för de råvaror som matar dessa tekniker, det vill säga industriella metaller som koppar, nickel och silver för att nämna några. Potentiellt bättre band mellan USA och Kina under Joe Bidens ledning kan ge medvind till denna råvarusektor.

Temaskift kommer sannolikt inte att vända

På vissa sätt accelererade den globala pandemin vissa megatrender – t.ex. behovet av förbättrade anslutningsmöjligheter och cloud computing-applikationer för att göra det möjligt för många ekonomiska aktiviteter att fortsätta fungera effektivt – även under lock down. Förbättring av luftkvaliteten i många städer – i takt med att bilar, tåg och flygplan parkerade – har katalyserat diskussionen kring renare energikällor som väcker investerarnas intresse för saker som batterilösningar som driver den elektriska fordonsrevolutionen. Många sådana förändringar förväntas fortsätta att utvecklas även i en post-pandemisk värld.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version