Nyheter

De mest populära ETFerna hos Avanza

Publicerad

den

ETFer, eller börshandlade fonder som de också kallas för, har kommit att bli allt mer populära bland svenska sparare.

En börshandlad fond kan grovt förenklat anses vara en blandning av en fond och en aktie. Det är en fond men handlas på börsen precis som en aktie, istället för daglig handel där fonden kurssätts en gång per dag så kurssätts den löpande under börsens öppettider.

För några år sedan försvann möjligheten att investera i amerikanska ETFer på grund av regelförändringar i Europa, det som kallas för MIFID II. Sedan dess har det emellertid blivit bättre och det finns nu över 1200 ETFer baserade i Europa, främst på tyska Xetra. Dessa ger exponering mot olika teman likväl som tillgångsslag såsom aktier, index, räntor, med mera. Inte sällan kommer en ETF med en attraktiv prislapp som är lägre än den för en traditionell fond. Låt oss titta lite närmare på vem som äger dessa instrument och vilka ETFer som är avanzianernas favoriter.

Vilka är de kunder som äger ETFer hos Avanza

Typkunden som investerar i ETF:er hos oss är en man i 38-årsåldern som bor i Stockholm och har 850 000 kronor i portföljen i genomsnitt eller 165 000 i median. Var tredje kund som investerar i detta tillgångsslag är kvinnor så även bland dem finns ett gryende intresse. Mer än varannan avanzian som investerar i börshandlade fonder är mellan 18-40 år och var tredje person återfinns i spannet 31-40 år. Totalt sett har de investerat ett antal miljarder i detta tillgångsslag och de mest populära innehaven får den absoluta merparten av kapitalet. Förutom stockholmarna så gillar Avanzas kunder i Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Uppsala och Halland också ETF:er lite mer än övriga kunder runt om i vårt avlånga land.

Vilka ETFer är då Avanzakundernas favoriter?

Vilka börshandlade fonder är då avanzianernas favorit ETFer? Avanza pratar ofta om vilka aktier och fonder som favoriseras men har inte riktigt djupdykt ned i börshandlade fonder, det är därmed hög tid.

Möjligheten att investera i amerikanska ETF:er var populär men försvann i slutet på 2017 genom det regelverk som heter MIFID II Sedan dess har det tagit en tid fram till dagens renässans av tillgångsslaget tack vare europeiska ETFer som relativt nyligen gjorde entré. Under denna tid har XACT som ägs av Handelsbanken Fonder funnits tillgänglig hela tiden, och även börshandlade fonder från tyska, franska och brittiska emittenter. XACTs börshandlade fonder har alltid varit populära bland svenska investerare, inte minst deras högutdelande ETF ”XACT Högutdelande” som följer 45 nordiska mer stabila utdelare. De definierar det som bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien och ger utdelning två gånger om året. Det pratas nu om kvartalsvisa utdelningar i denna ETF.

De mest populära ETFerna hos Avanza

  1. XACT Högutdelande
  2. XACT BEAR 2
  3. XACT Sverige
  4. XACT BEAR
  5. Baltic Horizon Fund
  6. XACT Svenska Småbolag
  7. XACT OMXS30
  8. XACT BULL 2
  9. XACT BULL
  10. iShares MSCI Japan UCITS ETF USD (Dist)
  11. XACT Norden
  12. SBF Bostad A
  13. XACT Obligation
  14. iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF USD (Dist)
  15. iShares MSCI USA Qlty Dividend UCITS ETF USD Dist

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version