Nyheter

Därför kan flygbolagen vara köpvärda 2021

Publicerad

den

Det råder ingen tvekan om att 2020 var ett tufft för flygbolagen och deras aktier. NYSE Arca Global Airlines Index, som är det index som följs av U.S. Global Jets ETF (NYSEArca: JETS) förlorade mer än 31% under året då flera stora flygbolag rapporterade rekordförluster. Nu höjs emellertid fler röster som säger att därför kan flygbolagen vara köpvärda 2021.

Ur ett värdeinvesterares perspektiv betyder det nämligen att flygbranschen säljs till en djup rabatt. Kommersiell luftfart har fortfarande en utmanande tidframför sig, men många analytiker säger att det värsta ligger bakom oss i och med att vaccinationerna startat. Detta skulle kunna innebära att det nu kan vara en lämplig tid att få exponering enligt samma analytiker.

Nedan följer fem skäl till varför flygbolagen vara köpvärda 2021

Globalt börjar antalet nya virusfall minska

Över hela världen verkar nya dagliga infektionsfall minska, enligt data från John Hopkins University. Från och med sin topp i januari har sju dagars takten saktat till sin lägsta nivå sedan början av november 2020. I USA har antalet totala dagliga sjukhusvistelser också sjunkit ganska stadigt sedan början av januari.

Inte alla lands virusfall minskar dock. Hotspots inkluderar Syd- och Centraleuropa, särskilt Portugal, Spanien och Italien men också Sydamerika. Nya varianter av COVID-19 berör också och kan bidra till en längre försening i flygindustrins återhämtning. Den goda nyheten är att de vacciner som redan distribuerats hittills verkar fungera mot mutationerna.

Vaccindistributionen i USA håller på att öka.

Det kan komma att ändras under de kommande veckorna och månaderna. Biden-administrationen sa nyligen att den skulle skicka minst 10,5 miljoner doser av vaccinet per vecka de närmaste tre veckorna över hela USA. Från och med nästa vecka kommer många av dessa doser att gå direkt till apotek som CVS och Walgreens.

Förhoppningen är att 300 miljoner amerikaner i slutet av sommaren har vaccinerats helt mot viruset. I måndags förra veckan hade cirka 26,5 miljoner människor redan fått sina sprutor, så det här målet, även om det är ambitiöst, kan antagligen uppnås.

Detta gör att det kan komma att bli en stark efterfrågan på sommarresor i allmänhet och kommersiellt luftbehov specifikt. Att få exponering nu för misshandlade transportföretag kan löna sig senare när vaccinerade resesvultna familjer börjar boka flyg för sommarsemester.

Flygbolagens extraintäkter per passagerare ökade 2020

Detta är de avgifter som passagerarna väljer att betala för tillägg som extra bagage, tilldelade sittplatser, kreditkort och mer. Mellan 2010 och 2019 ökade intäkterna från sådana tjänster konsekvent från år till år då människor blev mer villiga att betala extra för en bekvämare flygupplevelse.

Det borde inte förvåna någon att pandemin gynnades av denna inkomstström. Den totala globala tilläggsförsäljningen sjönk med 47 procent år 2020 till uppskattningsvis 58,2 miljarder dollar, från 109,5 miljarder dollar året innan. Vad som kan överraska dig att veta är dock att extraintäkterna faktiskt ökade för året på passagerarbasis, enligt forskning från IdeaWorks och CarTrawler.

United Airlines avgifter ökade mest, från cirka 41 dollar per passagerare under tredje kvartalet 2019 till så mycket som 65 dollar under samma kvartal ett år senare. Detta motsvarar en ökning med 59 procent. Alaska, Southwest, Air Canada, Irlands Ryanair och Ungerns Wizz Air såg också tvåsiffrig tillväxt.

I synnerhet ett lufttrafikföretag tillägnar tilläggsintäkter till dess lönsamhet 2020. VietJet Air, ett billigt internationellt lufttrafikföretag som verkar i Vietnam och en av de få som tjänar pengar under pandemin, rapporterade ett resultat efter skatt på 3 miljoner dollar förra året. Detta efter att ha ställt om verksamheten för att öka sin lastkapacitet och tillhörande tjänster.

Fritidsresor expanderar i Kina, Australien och andra regioner som lyckats kontrollera viruset

Kina är den enda stora ekonomin som rapporterar ekonomisk tillväxt 2020. Landets inhemska kommersiella flygindustri har snabbt återhämtat sig efter stränga avstängningar i början av 2020. Internationella flygningar är en annan historia. Kina fungerar därför som en intressant modell för vad vi kanske kan förvänta oss i resten av världen när vi har fått viruset under kontroll.

Som du kan se ovan ökade antalet platser som erbjuds på inrikesflyg i Kina snabbt och överträffade så småningom 2019-nivåerna vid sensommaren/början av hösten 2020. Trots en avmattning i början av detta år ligger de fortfarande långt före andra regioner relativt.

Framöver fem till sex månader ser konsultgruppen Bain & Company Kinas flygindustri återhämta sig snabbast bland andra G-20-länder. I slutet av juli beräknas landets flygpassagerarvolym vara på 90% av nivåerna före pandemin. Jämför det med USA, som beräknas ha en kapacitet på 57% jämfört med 2019.

Kina är inte ensam. Inrikes fritidsresor i Australien, som också har kontroll på viruset, går bra. Under tiden är VD för Indiens lågprisbolag IndiGo optimistisk att resefterfrågan kommer att återgå till pre-pandemiska nivåer i slutet av detta år. ”Jag tror att vi borde ha 100% av den inhemska kapaciteten senast i april”, säger Ronojoy Dutta till CNBC förra veckan. ”Internationella flygningar öppnar långsammare, men i slutet av kalenderåret 2021 borde vi också vara på pre-COVID-nivåer internationellt.”

Anställer piloter

Vi ser flygbolag lägga till rutter, anställa nya piloter och göra kapitalinvesteringar. Allt tecken på att de är säkra på framtiden.

Ett av de säkraste tecknen på att företag satsar på en vändning i affärsförhållandena är när de börjar expandera och göra kapitalinvesteringar. Även om inte alla flygbolag är i expansionsläge just nu – faktiskt måste alltför många göra drastiska nedskärningar – ser vi att ett antal företagsbeslut fattas som bidrar med optimism.

För det första börjar flygbolagen lägga till nya rutter i sina nätverk för att dra nytta av håligheter som lämnas av konkurrenter på grund av pandemin.

Detta är Southwests strategi. Det Dallas-baserade flygbolaget skjuter in till två stora flygplatser, Chicagos O’Hare International Airport och Houstons George Bush Intercontinental Airport, båda historiskt dominerade av rivaler United och American. För första gången på fem år återvänder United till New York John F. Kennedy International Airport i år och har redan lagt till över ett dussin nya flygningar, inklusive en från Denver till Belize City, Belize.

Det är otroligt att vissa flygbolag anställer nya piloter just nu, inklusive amerikanska PSA Airlines och lågpris Frontier Airlines.

Andra flygbolag gör under tiden kapitalinvesteringar, inklusive att ta emot nya flygplan. JetBlue har precis presenterat en modernisering av sina populära lyxiga Mint-sviter, så att passagerare kan göra transatlantiska flygningar för första gången i komfort och stil.

När det gäller nya flygplan förväntar sig reseanalysföretaget Cirium att Boeing 737 Max kommer att se sina bästa år efter en dyster 2020. Ciriums Max Kingsley-Jones säger ”Boeing siktar på att leverera ungefär hälften av sitt överskott av icke levererade flygplan under 2021 och det mesta av resten till 2022, med den förbyggda eftersläpningen helt rensad under 2023. ”

Tänk på att flygbolagen, särskilt nu, kan vara mycket volatila jämfört med den bredare marknaden. Den dagliga volatiliteten, eller standardavvikelsen, för flygbolagens aktiekurser är ± 4%, mot ± 1% för S&P 500-indexet.

U.S. Global Jets ETF (NYSEArca: JETS) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i U.S. Global Jets ETF (NYSEArca: JETS).

Läs mer om ETFer från IG

CFDer är komplexa finansiella instrument och att investera i dem innebär en stor risk att snabbt förlorar pengar på grund av hävstången. 75 procent av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med dessa produkter. Du bör överväga om du förstår hur CFDer fungerar och om du har råd att ta risken att förlora dina pengar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version