Nyheter

Därför kan december bli en bra månad för cannabisaktier

Publicerad

den

Om det finns en sak som kan få cannabisaktier att röra på sig så är det hoppet om legalisering eller någon form av reform i branschen. Tyvärr, fram till nu, är det allt som har funnits – hopp. Men med en demokratiskt kontrollerad senat och representanthus, plus en president som är för avkriminalisering, finns det anledning att vara optimistisk att förändring kan komma förr snarare än senare.

Och den förändringen kan komma i form av National Defense Authorization Act (NDAA). Lagförslaget har antagits i 60 år i rad, och på väg in i årets sista månad är det en viktig del av lagstiftningen som fortfarande är utestående som sannolikt kommer att vara en nyckelprioritet för lagstiftare denna månad. Den innehåller också ett förslag som kan påverka cannabissektorn.

Cannabisbankförslaget ingår i NDAA

I september passerade NDAA kammaren, och i lagförslaget inkluderades Secure and Fair Enforcement (SAFE) Banking Act. Om det låter bekant beror det på att SAFE-lagförslaget nu har gått igenom kammaren fem gånger men har misslyckats med att gå vidare.

NDAA hänvisas ofta till som ”måste-passera”-lagstiftning och så den stora frågan är kanske inte om den går igenom, utan om SAFE Banking Act fortfarande finns där i sin slutliga version. Om det är det, skulle det vara en enorm vinst för cannabisaktier.

Varför spelar SAFE Banking sådan stor roll?

SAFE Banking Act kommer inte att legalisera marijuana och inte ens avkriminalisera det. Men vad det kommer att göra är att göra det lättare för banker att arbeta med cannabisindustrin. Även om det inte är omöjligt för cannabisföretag att skaffa bankkonton, är det definitivt inte lätt.

De företag som kommer att gynnas mest kommer utan tvekan att vara multistate-operatörerna, inklusive Cresco Labs. I juli berättade dess vd Charlie Bachtell för BNN Bloomberg att även om vissa banktjänster är tillgängliga, skulle ett antagande av lagförslaget möjliggöra vad han refererar till som ”Big B-banking” för branschen. ”Big B banking är där du har tillgång till kapital, du har tillgång till hävstång, där du kan få kreditfaciliteter som gör att du kan jämna ut kassaflödet och verkligen skapa skalbarhet på ett sätt som du skulle kunna tro från en traditionell industri kan,” han sa.

Och hindren sträcker sig mer än bara bristen på tillgängliga banktjänster. I november gick toppbanken JPMorgan Chase så långt som att begränsa handeln med USA-baserade cannabisaktier, och sade att den ”har infört ett ramverk som är utformat för att följa amerikanska lagar och regler för penningtvätt genom att begränsa vissa aktiviteter i värdepapper i amerikanska marijuanarelaterade företag.” Att passera SAFE Banking skulle göra det lättare för JPMorgan att göra affärer med cannabissektorn utan rädsla för att gå i strid med amerikanska lagar. Det skulle också hjälpa multistatsoperatörer att säkra finansiering som inte huvudsakligen är beroende av aktiemarknaderna och aktieemissioner. För investerare kan det innebära mycket mindre utspädning.

Är det dags att investera i börshandlade fonder med fokus på marijuana?

Stödet för legalisering av marijuana har aldrig varit högre, och 68 procent av amerikanerna är för det, enligt en nyligen genomförd Gallup-undersökning. En rörelse mot legalisering verkar vara oundviklig, och det är mer en fråga om när snarare än om det kommer att hända.

Branschanalytiker på BDSA räknar med att den globala cannabismarknaden kommer att vara värd nära 56 miljarder dollar år 2026 (den amerikanska marknaden står för mer än 41 miljarder dollar) – nästan tre gånger de 21 miljarder dollar som den var värd förra året. Detta bör gynna cannabisaktier.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version