Nyheter

Därför har utdelningen betydelse för investerarna

Publicerad

den

I nedanstående artikel har vi listat de främsta anledningarna till att utdelningen betydelse för investerarna. De ökar väsentligt aktieplaceringsvinsterna, de ger en extra parameter för grundläggande analys, de minskar den totala portföljrisken, de erbjuder (under vissa förutsättningar) skattefördelar och de bidrar till att bevara kapitalets köpkraft. Har utdelningen betydelse för investerarna?

Tillväxt och expansion av vinster

En av de främsta fördelarna med att investera i utdelningsföretag är att utdelningen tenderar att växa stadigt över tiden. Väletablerade företag som betalar utdelning höjer vanligtvis sina utdelningar över tiden. Det finns ett antal ”utdelningsaristokrater” eller företag som kontinuerligt har ökat utdelningen i mer än 25 år i följd. Sedan 1980 har den årliga tillväxttakten för S&P 500-företag som erbjuder utdelning varit 3,2 procent.

En av grunderna för aktiemarknadsinvesteringar är marknadsrisker eller den inneboende risk som är förknippad med någon typ av kapitalinvestering. Aktiekurserna kan gå upp och ner och det finns ingen garanti för att de ökar i värde, men medan investeringar i utdelningsföretag inte garanteras vara lönsamma, erbjuder utdelningsaktier åtminstone en del avkastning på investeringar som är praktiskt taget garanterad. Det är mycket sällsynt för utdelningsföretag helt slutar betala utdelningar, och i själva verket ökar de flesta av dessa företag mängden utdelningar över tiden.

Många investerare misslyckas med att uppskatta den enorma inverkan som utdelningen har på aktiemarknadsvinster. Sedan 1926 har utdelningar utgjort nästan hälften av aktiemarknadsvinsterna i de företag som utgör S&P 500 Index. Det innebär att införandet av utdelningsbetalningar i stort sett har fördubblat vad aktieplaceringarna har genererat i avkastning jämfört med vad deras avkastning skulle ha varit utan utdelning.

Dessutom är utdelningsavkastningen som erbjuds av utdelningsföretag i denna lågräntemiljö väsentligt högre än vad som är tillgängligt för investerare i de flesta ränteplaceringar som statsobligationer.

Utdelningar är användbara i värderingsmodeller

Den inverkan som utdelningarna har på total avkastning på ofta förbises av investerare, men det är ett faktum att utdelningar är användbar parameter i aktievärdering och aktieval. Utvärdering av aktier som använder utdelningar ger ofta en mer tillförlitlig utvärderingsåtgärd än många andra mer vanliga mätvärden som p/e-talet. De flesta finansiella mätvärden som används av analytiker och investerare i aktieanalys beror på siffror som erhållits från företagens bokslut.

Det potentiella problemet med att utvärdera aktier uteslutande baserat på bolagets finansiella rapporter är att företag, ibland, kan manipulera sina finansiella rapporter genom redovisningspraxis för att förbättra deras utseende till investerare. Utdelningar ger emellertid en tydlig indikation på huruvida ett företag har det bra. Kort sagt, ett företag måste ha ett realt kassaflöde för att betala utdelningar.

Att granska ett företags nuvarande och historiska utdelning ger investerare en referenspunkt i grundläggande grundläggande analys av företagets styrka. Utdelningar ger kontinuerliga årliga indikationer på ett företags tillväxt och lönsamhet, utöver de rörelser som kan uppstå i bolagets aktiekurs under ett år. Om ett företag som ständigt ökar sina utdelningar över tiden är deten tydlig indikation på att det är ett företag som kontinuerligt genererar vinster och är mindre benägna att få sin grundläggande finansiella hälsa hotad av temporära marknader eller ekonomiska nedgångar.

En extra fördel med att använda utdelningar vid utvärdering av ett bolag är att eftersom utdelningar bara förändras en gång om året ger de en mycket stabilare analyspunkt än de mätvärden som är föremål för de dagliga fluktuationerna i aktiekursen.

Minskad risk och volatilitet

Utdelningar är en viktig faktor för att minska den totala portföljrisken och volatiliteten. När det gäller att minska risken minskar utdelningen eventuella förluster som uppstår genom en nedgång i aktiekurserna. Men utdelningen av riskreducering går utöver det grundläggande faktumet.

Studier har konsekvent visat att under perioden när börsen faller så utvecklas aktier som betalar utdelningar betydligt bättre än aktier som inte betalar utdelningar.

Medan en övergripande downmarket generellt drar ner hela aktiemarknaden har utdelningsandelar vanligtvis en betydligt mindre värdeminskning än ej utdelade aktier. Ett starkt exempel på detta visade sig under marknadsnedgången 2002 när aktiekurserna för de företag som inte betalade utdelningar minskade med i genomsnitt 30%. De aktier som betalade utdelning sjönk i genomsnitt med endast 10 %. Även under den svåra Finanskrisen höll utdelningsaktierna märkbart bättre än ej utdelade aktier.

Att äga aktier i utdelningsföretag minskar också väsentligt den totala portföljvolatiliteten. En jämförelse under år 2000-2010 mellan utdelningsföretag och icke-utdelande företag i S&P 500 Index visar en stark kontrast i volatilitetsnivåer. Beta för utdelningsbetalande företag under denna tidsperiod var 0,98, något mindre än det totala marknadsgenomsnittet. Betavärdet hos icke-utdelande företag för samma period var 1,48, vilket visar en mycket högre volatilitetsgrad än det totala marknadsgenomsnittet.

Utdelningar bevarar kapitalets köpkraft

Utdelningar hjälper också till på ett annat område som investerare ibland misslyckas med: inflationens inverkan på avkastning på investeringar. För att en investerare ska kunna realisera någon genuin nettovinst från en investering, måste investeringen först ge tillräckligt med avkastning för att övervinna den köpkraft som beror på inflationen.

Om en investerare äger en aktie som ökar i pris 3 % under ett år, men inflationen är 4 %, då har investeraren faktiskt haft en förlust på en procent när det gäller köpkraften i kapital. Om emellertid samma aktie som ökat med 3 % i pris också ger en utdelning på 3%, har investeringen framgångsrikt återställt en vinst som överstiger inflationen och representerar en faktisk vinst i köpkraft för investeraren. Den goda nyheten för investerare i utdelningsföretag är att många utdelningar överstiger inflationen.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version