Nyheter

Centralbankerna nettoköpte guld i juni

Publicerad

den

Efter tre månaders nettoomsättning rapporterade centralbankerna att de nettoköpe guld igen i juni.

Källa: IMF IFS, respektive centralbank, World Gold Council

Rapporterade nettoköp från centralbanker uppgick till 55 ton, den första månaden med betydande globala nettoköp sedan februari 2023.

Liksom under de senaste månaderna var aktiviteten från Central Bank of Türkiye (CBRT) avgörande för den globala totalen. Efter att ha varit en betydande nettosäljare mellan mars och maj 2023 för att möta den lokala efterfrågan, vände den turkiska centralbanken riktning och började nettoköpa guld i juni. Dessa köp vilket adderade 11 ton guld till deras officiella reserver. CBRTs totala guldreserver uppgick till 440 ton i slutet av juni (29 procent av de totala reserverna).

Bankens aktivitet underströk och förtydligade den fortsatta trenden i centralbankernas guldefterfrågan. Sex centralbanker ökade sina innehav av guld under månaden, med endast två anmärkningsvärda säljare. Bland köparna var den kinesiska centralbanken, People’s Bank of China den största. PBoC ökade sina guldreserver med 21 ton under juni 2023, den åttonde månaden i rad av nettoköp. Sedan People’s Bank of China började rapportera ökningar i november 2022, har de kinesiska guldreserverna växt med 165 ton (+8 procent), varav 103 ton har köpts 2023, vilket gör Kina till den största guldköparen i år.

Polens centralbank (NBP) var en annan stor köpare i juni och ökade sina guldreserver med 14 ton. Detta är den tredje månaden i rad av köp från banken, som förra året indikerade att den planerade att utöka sina guldreserver med 100 ton. NBP har köpt 48 ton guld på årsbasis, vilket gör att den polska centralbanken ökat sitt totala guldinnehav till 277 ton. Uzbekistan (8 ton), Tjeckien (3 ton), Qatar (2 ton) och Indien (1 ton) var de andra anmärkningsvärda köparna i juni.

I skrivande stund var Kazakstan och Singapore de enda betydande (ett ton eller mer) guldsäljarna i

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version