Nyheter

Cannabisfonder bör dra nytta av Kanadas starka intäkter

Publicerad

den

Covid-19 kunde inte kväva en cannabisindustri som fortsatte att frodas i Kanada trots sociala distanseringsåtgärder som genomförts runt om i världen. Enligt en rapport från Brightfield Group förväntas mer tillväxt för den spirande industrin eftersom Kanada kunde fördubbla sina intäkter i marijuanaindustrin i år.

”Mitt i COVID-19-pandemin förväntar sig en ny rapport att Kanadas fritids marijuanaindustri kommer att fördubbla intäkterna i år och växa mer än 500% fram till 2025”, konstaterade en artikel i Forbes. ”Detta borde vara goda nyheter för cannabisfonderna, varav många är långt ifrån sina toppar.”

”I oktober 2018 blev Kanada det andra landet som gjorde rekreationscannabis lagligt över hela landet,” tillade artikeln. ”Detta utlöste ett enormt rally i cannabisaktier, som Canopy Growth (CGC) och Tilray (TLRY). Det gjorde också att kurserna för ETF:er med fokus på att cannabisindustrin ökade. ”

Investerare kan dra nytta av den växande cannabisverksamheten med Global X Cannabis ETF (POTX). POTX strävar efter att tillhandahålla investeringsresultat som i allmänhet motsvarar pris- och avkastningsprestanda före avgifter och kostnader för Cannabis Index.

Fonden investerar minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper i det underliggande indexet och i amerikanska depåbevis (“ADRs”) och globala depåbevis (“DDR”) baserat på värdepapper i det underliggande indexet. Det underliggande indexet är utformat för att ge exponering för börsnoterade företag som är aktiva inom cannabisindustrin (tillsammans ”Cannabisföretag”), enligt definitionen av Solactive AG, leverantören av det underliggande indexet (”indexleverantör”).

Andra Cannabis ETF-alternativ

ETF-investerare som vill utnyttja den fortsatta legaliseringen av cannabis och dess effekter på industrins tillväxt kan se till fonder som ETFMG Alternative Harvest ETF (NYSEArca: MJ). MJ strävar efter att tillhandahålla investeringsresultat som spårar den totala avkastningsprestandan för Prime Alternative Harvest Index, som är koncentrerad till läkemedels- och tobaksindustrin, och spårar resultatet för börsnoterade stamaktier (eller motsvarande ADR eller DDR) av företag världen över.

Ett annat alternativ är AdvisorShares Pure Cannabis ETF (YOLO), som är den första aktivt förvaltade cannabis-ETF i USA. Fonden söker långsiktig kapitalökning genom att under normala omständigheter investera minst 80% av sina nettotillgångar i värdepapper i företag som härrör åtminstone 50% av deras nettointäkter från marijuana- och hampaföretaget och i derivat eller andra instrument som har ekonomiska egenskaper som liknar sådana värdepapper.

Under 2020 såg den europeiska ETF-marknaden sin första cannabisprodukt i form av Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBDX). CBDX är resultatet av ett samarbete mellan den kanadensiska ETF-leverantören Purpose Investment och ETF-leverantören HANetf. Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBDX) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet och Avanza.

”Brightfield-gruppen uppskattar att marijuana-segmentet på cannabismarknaden bör fördubblas 2019 års intäkter på 881,9 miljoner dollar till 1,7 miljarder dollar i år,” tillade artikeln. ”Denna tillväxt kommer trots ett otillräckligt antal apotek, särskilt i de befolkade provinserna; alltför restriktiva regler; och höga produktionskostnader, inklusive höga skatter, vilket gör det svårt att konkurrera med den svarta marknaden. ”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version