Nyheter

Brödpriserna ökar med 18 procent i EU

Publicerad

den

Brödpriserna steg med nästan en femtedel i EU i augusti när Rysslands invasion av Ukraina, två länder som är båda stora exportörer av spannmål och gödningsmedel, fortsatte att störa de globala marknaderna och den allmänna inflationen accelererade.

Ungern har sett den största ökningen, med priser som stigit med 65 procent på ett år, enligt uppgifter som publicerats av den europeiska statistikwebbplatsen Eurostat.

I augusti 2022 var priset på bröd i Europeiska unionen (EU) i genomsnitt 18 procent högre än i augusti 2021, enligt siffror som Eurostat publicerade tidigare i veckan. De kombinerade priserna på bröd och spannmål ökade med 16,6 procent i augusti, den högsta ökningen sedan åtminstone januari 1997.

Detta tillskrivs kriget i Ukraina, ”som avsevärt har stört världsmarknaderna, eftersom Ryssland och Ukraina var stora exportörer av spannmål, vete, majs, oljeväxter (särskilt solrosor) och gödningsmedel”, förklarar den europeiska statistikwebbplatsen.

”En enorm ökning jämfört med augusti 2021”, noterar Eurostat, eftersom ”brödpriserna vid den tiden var i genomsnitt 3 procent högre än i augusti 2020”.

Länderna med lägst genomsnittlig ökning var Frankrike med åtta procent och Nederländerna och Luxemburg som noterade en ökning med tio procent vardera.

Brödpriserna har stigit konsekvent i EU i år, från ett genomsnitt på 8,3 procent i februari, när Ryssland inledde vad som kallas sin ”särskilda militära operation” i Ukraina.

Euroområdets inflation nådde rekordhöga 9,1 procent i augusti, bekräftade Eurostat, drivet av kraftigt högre energi- och livsmedelspriser.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version