Nyheter

Brittiska tillsynsmyndigheter inleder en undersökning av nickelhandeln

Publicerad

den

En brittisk finansiell tillsynsmyndighet inledde på fredagen sin första undersökning av möjliga missförhållanden efter London Metal Exchanges beslut förra året att stoppa nickelhandeln. Det var dock oklart om undersökningen skulle titta på börsens kontroversiella beslut att avbryta affärer för miljarder dollar.

London Metal Exchange, världens största och äldsta metallmarknad annullerade alla nickelaffärer i mars förra året efter kaotiska prisåtgärder och avbröt handeln för första gången sedan 1988. Avstängningen den 8 mars 2022 inträffade efter att priserna på nickel fördubblats till mer än 100 000 dollar per ton på några timmar i en ökning som källor skylldes på att en av världens främsta tillverkare hade täckte sina blankningar.

Flytten har påverkat investerarprocesser då handeln nickelkontraktet försämrats vilket lämnar branschen utan ett effektivt globalt referenspris.

Ett uttalande från Financial Conduct Authority (FCA) sa att de hade inlett en ”tillämpningsutredning” av uppförandet och de system och kontroller som LME hade på plats mellan den 1 januari och avstängningen av handeln den 8 mars 2022.

Aktiva steg

Den 146-åriga LME sa att de hade vidtagit aktiva åtgärder för att förbättra nickelmarknadens likviditet och transparens, inklusive 15 procent dagliga prisgränser och OTC-positionsrapportering för alla fysiskt levererade metaller.

På fredagen sa BoE, Bank of England, separat att dess granskningar hade pekat på flera brister hos LME clearinghus LME Clear, och tillade att det skulle utse en oberoende monitor för att bedöma och rapportera om dess korrigerande åtgärder.

Nickelkrisen, delvis sporrad av stora OTC-korta nickelpositioner, visade ett misslyckande med en kärnreform från den globala finanskrisen för att hjälpa tillsynsmyndigheter att snabbt upptäcka destabiliserande risker på marknaderna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version