Nyheter

Brittisk ETF faller på Corona och rädsla för no-Brexit

Publicerad

den

Landspecifika ETFer med fokus på Storbritannien backade kraftigt på Corona och rädsla för no-Brexit. Det pågående dödläget över ett handelsavtal efter Brexit och avstängningsåtgärder för att hindra spridningen av ett muterat Covid-19-drag på marknaderna sänker börshumöret. Den mest kända brittisk ETF är EWU.

På måndag sjönk iShares MSCI United Kingdom ETF (NYSEArca: EWU) med 1,3% medan den valutafokuserade Invesco Currency Shares British Pound Sterling (NYSEArca: FXB) sjönk 0,4%. Den brittiska regeringen införde nya lockdowns över London och de omgivande områdena i England när vi går mot jul, en period som traditionellt har upplevt högre konsumentutgifter. Detta kan påverka EWU, en brittisk ETF.

De förnyade bekymmerna härrör från vad forskare fann var en ny stam av Covid-19 i England som kan sprida sig 70% snabbare än tidigare versioner av viruset. Som svar har länder över hela Europa och andra länder begränsat resor från Storbritannien i ett försök att innehålla den nya virusvarianten. Samtidigt sjönk de bredare Vanguard FTSE Europe Index Fund ETF-aktierna (NYSEArca: VGK) med 1,9% och iShares MSCI Eurozone ETF (BATS: EZU) föll med 1,5% på måndagen.

Mindre än två veckor att hitta en lösning på Brexit

Ytterligare ett tillskott till Storbritannien är landet nu mindre än två veckor från slutet av Brexit-övergångsperioden där det formellt kommer att bryta från Europeiska unionens handelsavtal. Förhandlingarna om en frihandelsavtal som skulle minska vissa av de förväntade spärrarna fortsätter dock att stanna. Investerare hoppades att gemensamma grunder kunde ha uppnåtts på söndag, men bristen på en överenskommelse kan få Storbritannien att falla tillbaka till Världshandelsorganisationens regler i handeln med EU, med tullar från januari för vissa varor mellan Storbritannien och Europa.

”Det verkar vara den perfekta stormen. Vi är besvikna över Brexit – folk förväntade sig att nyheter om en affär skulle komma på söndag och det hände inte – och sedan har vi dessutom nyheten om den plötsliga politiska vändningen för London och sydöstra. Det kommer att få ekonomiska konsekvenser, säger Jane Foley, chef för valutastrategi vid Rabobank, till WSJ.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version