Nyheter

Brexit kan driva brittiska bolag till Nasdaq i Stockholm

Publicerad

den

Enligt en artikel som publicerades av nyhetsbyrån Bloomberg kan Brexit kan driva brittiska bolag till Nasdaq i Stockholm. Nyhetsbyrån förväntar sig att under 2018 kan mellan tio och femton procent av alla de bolag som listas vara icke-nordiska företag. Det är osäkerheten kring vad Brexit kommer att medföra som driver denna utveckling då det får fler företag än någonsin tidigare att söka sig till Nasdaq.

15 procent av alla listningar och IPOs

Nasdaq Nordic räknar nu mer att 15 procent av alla IPOs, börsintroduktioner och listningar under 2018 kommer att vara sådana som görs av icke-nordiska företag. Det är emellertid inte endast brittiska företag som visat intresse, det finns företag från Irland, Israel, Malta och Tyskland som har besökt Nasdaq. Den osäkerhet som Brexit medför gynnar den nordiska finansmarknaden eftersom börsen hatar allt vad osäkerhet heter.

Fler och fler företag som tidigare var på väg att lista sina aktier på AIM, London Stock Exchange motsvarighet till First North, söker nu andra alternativ. Flera av dessa företag har visat intresse för att deras aktie skall tas upp till handel i Stockholm. Tillsammans med London har Nasdaq Stockholm under flera år varit en de mest topprankade aktiemarknaderna för IPOs. Under det andra kvartalet 2017 var Stockholm den mest aktiva marknaden med 34 IPOs. Under samma tid listades 24 bolag på Londonbörsen.

Londonbörsen har inte velat kommentera antalet bolag som överväger att byta marknadsplats. Det skall emellertid hållas i åtanke att utöver AIM i London så driver Londonbörsen även en AIM-lista i Italien. Denna kan komma att fungera som ett alternativ för de företag som vill lämna Storbrittaniens börser innan Brexit. Tillsammans svarade Londonsbörsens AIM-listor i London och Italien för 57 procent av det kapital som drogs in i olika IPOs under det första halvåret 2017.

First North får U K Growth Market Status

I Sverige finns som bekant två börser och tre marknadsplater som har MTF-status. Det är dels Nasdaq OMX, dels NGM Equity som är de börser som finns. Båda dessa driver varsin MTF, First North respektive NGM MTF. Slutligen finns också den MTF som AktieTorget driver. Det är emellertid endast First Nort som har erhållit U K Growth Market Status. Det betyder att de brittiska företagen i första hand kommer att söka sig till denna marknadsplats.

Det var under augusti 2017 som den brittiska regeringen beslöt sig för att tilldela Nasdaq First North U K Growth Market Status, något som det varit relativt tyst om i svensk media. First North blev därmed den första marknadsplatsen utanför Storbritannien och Irland som fick denna status. Det är inte bara en ära att få denna titel, det innebär även att brittiska investerare kan erhålla skattelättnader när de investerar i brittiska företag som listas på Nasdaq First North.

Sammantaget betyder att antalet listningar på Nasdaq Nordic under 2017 kommer att överstiga antalet listningar under 2016. Nasdaq själva säger att det finns anledning att tro på ett nytt rekord. Detta även om det inte blir en påfyllning av brittiska bolag till Nasdaq.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version