Nyheter

Brasiliens kaffeexport lider av brist på containers

Publicerad

den

Kaffehandlare världen över kämpar för att transportera laster från brasilianska hamnar på grund av brist på tillgängliga containrar eller utrymme i fartyg enligt handlare och analytiker. Brasiliens kaffeexport lider av brist på containers.

Brasiliens ekonomi lider på grund av Coronaviruspandemin, vilket orsakat ett 40-procentig fall av landets valuta, realen. Det stimulerade en översvämning av export av nu billigare varor, men importen har sjunkit kraftigt och orsakat obalansen i containrar som har lett till förseningar. Det är en direkt smäll för Brasilien, som med 30 procent av den globala kaffehandeln är världens största exportör av råvaran.

En obalans på 80 000 containers

Enligt sjöfartsindustrikonsultföretaget Datamar var det en obalans på nästan 80 000 containers i Brasilien i augusti. Under denna månad var det cirka 251 000 containrar som lämnade landet och endast 172 000 anlände. I januari 2020 anlände däremot 216 000 containers och 201 000 avseglade.

Globala rederier som MSC och Maersk har sina brasilianska frakter fullbokade i månader framöver. Handlare säger att det för närvarande inte är möjligt att exportera brasilianskt kaffe för snabb leverans, och vad som är möjligt kan bara göras till en högre kostnad.

”Jag sålde kaffe till en kund i Spanien och jag väntar fortfarande på att MSC ska hitta tillgängliga containrar för transporten”, säger Nelson Salvaterra, en partner på den brasilianska kaffeexportören Coffee Selection.

MSC: s presskontor bekräftade inte det specifika problemet och avböjde att kommentera ytterligare. Maersk sa att det arbetade för att förbättra tillgängligheten till containrar. ”Det är tydligt att kaffesektorn går in i högsäsong. Det är mycket viktigt att producenterna ger meddela när de ska flytta lager i förväg, säger Julian Thomas, chef för Maersk East Coast South America. Han tillade att det inte finns utrymme för transporter i oktober.

Kaffe, till skillnad från andra soft commodities som socker, transporteras via containers snarare än i torra bulkfartyg.

Hittade containers men inget fartyg

Christian Wolthers, en partner hos den amerikanska kaffeeimportören Wolthers Douque, sa att han lyckades hitta containrar för en sändning från Brasilien, men det fanns inget utrymme i fartyget och hans varor lämnades i hamnen för att lastas på ett annat fartyg.

Brasiliens handelsöverskott steg till 6,16 miljarder dollar i september 2020, 38 procent mer än ett år tidigare, på grund av den svaga realen. Under de senaste månaderna skyndade brasilianska jordbrukare sig för att sälja sina grödor, vilket ökade exporten, eftersom den svaga valutan innebär att de får mer reais i handel med dollar.

Utländsk kaffeförsäljning som planerades i förväg bearbetas utan mycket besvär, sa handlare. De sa dock att vissa laster från Brasilien kan ta längre tid att anlända, vilket betyder att globala kaffesäljare kan behöva ersätta utbudet från andra länder.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version