Nyheter

Börshandlade råvaror: Vad är en ETC?

Publicerad

den

Vad är en ETC? Börshandlade råvaror (ETC) är råvaror som handlas på börsen. Till skillnad från ETFer låter de dig investera i enskilda råvaror och ädla metaller.

Hur fungerar ETC?

Börshandlade råvaror, exchange traded commodities, kort och gott ETC, erbjuder möjligheten att enkelt investera i enskilda råvaror och ädelmetaller.

Utvecklingen för en ETC baseras antingen på spotpriset (priset för det omedelbara utbudet) eller det framtida priset (priset för utbudet i framtiden) för en enskild vara eller en korg med råvaror.

Olje-ETF: Varför det inte finns någon i de flesta europeiska länder

Investerare kan investera i ett brett utbud av råvaruindex kostnadseffektivt med råvaru-ETFer. Men i de flesta europeiska länder finns det ingen ETF som representerar resultatet för en enskild råvara. Detta beror på att en ETF alltid måste vara diversifierad. ETFer måste säkerställa en miniminivå av diversifiering och får inte inneha några fysiska råvaror enligt UCITS-riktlinjerna. Det är alltså inte möjligt av lagstadgade skäl att ge ut en Guld-ETF eller en olje-ETF.

Vad är skillnaden mellan ETF och ETC?

Om du bara vill investera i en vara måste du köpa en exchange traded commodities . Det finns ETCer (börshandlade råvaror) för ädelmetaller, industrimetaller, olja, naturgas, mjuka råvaror och boskap. ETC:er handlas på börsen precis som ETFer och erbjuder samma fördelar. Men det finns en viktig skillnad: det kapital som investeras i exchange traded commodities är inte en fondtillgång som skyddas i händelse av insolvens hos emittenten.

ETC avser ett skuldebrev från ETC-leverantören. Investeraren har en emittentrisk i fallet med en ETC jämfört med en ETF. Emittenter förlitar sig på olika metoder för säkerheter för att minimera denna risk.

Börshandlad fond (ETF) kontra börshandlad råvara (ETC)

Börshandlade fonder (ETFer)

ETFer ger access till

Börshandlade råvaror (ETCer)

ETCer ger access till

Experter skiljer mellan fysiskt uppbackade ETCer och säkerställda ETCer

Fysiskt uppbackade ETCer

De flesta ädelmetall ETCerna av (guld, silver, platina, palladium) följer i allmänhet spotpriset och är fysiskt uppbackade. Så fysiska guldtackor lagras i en förvaltares bankvalv som säkerhet i för av fysiskt säkrade guld ETCer. Emittentrisken elimineras därmed vid fysiska ETCer. Fysiskt backade ETCer finns också tillgängliga för vissa industriella metaller, såsom koppar eller nickel.

Säkerställda exchange traded commodities (swapbaserade)

Säkerställda ETCer backas också med säkerheter, som i princip kontrolleras dagligen. Säkerheten här är dock inte i form av ädelmetall- eller industrimetaller, utan i form av kontantinvesteringar eller värdepapper med högsta kreditvärdighet.

Råvaru-ETCer på terminer: rullningsvinster och förluster möjliga

Råvaru-ETCer för olja, naturgas eller mjuka råvaror så kallade softs representerar i grunden utvecklingen på den underliggande terminsmarknaden. Eftersom terminerna endast har en begränsad livslängd måste utgivaren sälja dessa regelbundet före förfallodagen och köpa nya terminer.

Denna process kallas ”rulla terminerna” i börsjargongen. Beroende på om de förvärvade terminerna är mer kostnadseffektiva eller dyrare, realiseras rullande vinster eller förluster. Detta innebär att du bör överväga situationen på terminsmarknaden utöver den allmänna marknadstrenden för råvaru-ETC eftersom de rullande vinsterna och förlusterna kan ha en allvarlig effekt på resultatet av ETC.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version