Nyheter

Börshandlade fonder säljer sitt ryska guld

Publicerad

den

Guld värt 2,2 miljarder dollar har lämnat kontona för börshandlade fonder (ETF) sedan juli, eftersom vissa banker och kapitalförvaltare försöker rensa bort ryska ädelmetaller, framförallt sitt ryska guld från investerares innehav, enligt Reuters beräkningar baserade på offentligt tillgängliga data.

ETFer är ett av de mest populära sätten att investera i guld

Andelar i ETer representerar guldtackor som hålls i valv och är lätta att köpa och sälja, vilket befriar investerare från svårigheterna att själva köpa och lagra ädelmetaller. I en analys om investerare som skyr ryskt guld granskade Reuters listor över guldtackor som ägs av elva stora fonder.

Omkring den 12 juli höll dessa fonder mellan sig 2 540 ton guld. I slutet av november hade den summan sjunkit med 10 % till 2 295 ton. De elva fonderna står för två tredjedelar av allt guld som innehas av ETFer globalt. I juli ägde alla elva ryskt guld.

I slutet av november hade andelen ryskt guld minskat hos åtta av dessa. I fem fonder föll mängden ryskt guld med mer än 40 procent Två av dessa gjorde sig av med allt ryska guld helt och hållet. I tre fonder steg andelen ryskt guld något.

Guldet som ägs av ETFer förvaltas av banker, som kan ge fonderna allt guld som kan handlas i London, inklusive rysk metall tillverkad före kriget i Ukraina. Fonderna kan begära att guld av en viss typ eller ursprung ska prioriteras, men banker är vanligtvis inte skyldiga att göra detta.

Ryssland är en av världens största tillverkare av ädelmetaller och många guldtackor tillverkade i Ryssland har funnits i det västerländska finansiella systemet i flera år. Vissa investerare vill inte ha tillgångar kopplade till Ryssland sedan det invaderade Ukraina i februari. Nedan följer uppgifter och kommentarer från fonderna.

MärkeOperatörFörvaringMängd guld i slutet av novemberAndel ryskt guld slutet av novemberFörändring inneav sedan juliFörändring av innehav av icke ryskt guld sedan juli
SPDR Gold SharesWorld Gold CouncilHSBC9032.8%3%-12%
iShares Gold TrustBlackRockJPMorgan45211.4%-9%-11%
InvescoInvescoJPMorgan24912.7%-9%-6%
iShares Physical GoldBlackRockJPMorgan24610.6%-23%-9%
WisdomTreeWisdomTreeHSBC/JPMorgan1412.2%-44%-8%
SPDR Gold MiniSharesWorld Gold CouncilICBC Standard8913.4%-48%18%
AmundiAmundiHSBC740%-100%2%
Bullion SecuritiesWisdomTreeHSBC600%-100%-3%
Aberdeen StandardAbrdnJPMorgan418.3%-22%-7%
WisdomTree HedgedWisdomTreeJPMorgan2514.4%4%-7%
GraniteSharesGraniteSharesICBC Standard1520.2%-41%3%
TOTAL22957%-19%-9%

World Gold Council (SPDR)

WGC sa att förkrigstidens ryska guldtackor fortfarande anses vara ”good delivery” av London Bullion Market Association (LBMA) och som sådan gör WGCs dotterbolag som förvaltar dess fonder ingen skillnad mellan dem och något annat bra leveransguld.

SPDR Gold MiniShares, vars guld lagras av ICBC Standard, såg en minskning med nästan 50 procent i mängden ryskt guld som de innehar. WGC sa att dess fondförvaltare inte hade bett någon av bankerna som lagrar guld att skära ner sitt lager av rysk metall.

Invesco

”Vi har inte ändrat vår inställning till tackor som tillverkats innan sanktioner av ryska raffinaderier”, säger Invesco ETF Equity and Commodity Product Management.

”Dessa tackor förblir Good Delivery-standard och kan fortsätta att handlas på marknaden. Jag kan föreställa mig att vi över tiden kommer att se en stadig minskning av ryska tackor eftersom nivån på ryskproducerade tackor faller som andel av den totala marknaden.”

Abrdn

Abrdn sa att det var känsligt för frågorna kring ryska ädelmetaller men att dess huvudsakliga fokus var att arbeta med dess valvbank, JP Morgan, för att se till att guldtackor i dess fond tillverkades under eller efter 2012, när LBMA införde regler för ansvarsfulla inköp.

Abrdn sa att dess lager av ryskt guld kan falla på grund av detta fokus på nyare tackor, och att det kunde använda rörelse av guld in i och ut ur fonden för att hantera exponeringen mot särskilda typer av metall.

Ryska guldtackor raffinerade före den 7 mars i år är fortfarande berättigade att äga och handla, heter det.

GraniteShares

GraniteShares sa att de inte skilde mellan olika märken av bra leveransguld inklusive ryskt guld från före kriget, och att de inte hade bett sitt förvaringsinstitut, ICBC Standard, att minska sitt innehav av rysk ädelmetall.

”Metallen som kommer in och ut ur valvet är organiserad av förvaringsinstitutet och det enda kravet är att det är ”good delivery”-guld”, säger GraniteShares.

”Med tanke på att BAR (fonden) har haft inlösen i år, kan förvaringsinstitutet ha tagit den möjligheten att prioritera inlösen av ryska tackor jämfört med andra … Det skulle vara deras beslut att fatta.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version