Nyheter

Börshandlade fonder för den som vill satsa på Eurozonens återhämtning

Publicerad

den

Börshandlade fonder för den som vill satsa på Eurozonens återhämtning Eurozonens ekonomiska återhämtning pågår just nu. Det är ett uttalande som många investerare kan vara trötta på att höra, speciellt som de har hört detta under fyra fem års tid. Det finns emellertid ekonomiska data som tyder på att även de mer perifera delarna av euroområdets ekonomier växer trots kvardröjande fickor av oro. Vi har tittat på börshandlade fonder för den som vill satsa på Eurozonens återhämtning.

Även om euron har stärkts mot den amerikanska dollarn befinner sig valutaparet EURUSD långt från sina historiska toppnoteringar. Den reträtt som euron har upplevt har istället bidragit till att hjälpa europiska ”blue chips” att leverera en imponerande vinsttillväxt, bland annat just för att valutan varit svagare.

HEZU och EZU

Divergerande utvecklade centralbank penningpolitik, förutsatt att temat återupptas, ses också som hjälp för börshandlade fonder som iShares Currency Hedged MSCI Eurozone ETF (NYSEArca: HEZU) eftersom denna börshandlade fond prissätts i dollar.

Vissa investerare satsar fortfarande på att FED kommer att höja räntan de kommande månaderna, kanske så pass tidigt som nästa månad. Omvänt anses Bank of Japan och Europeiska centralbanken att ha utrymme för att addera mer krut till sina redan massiva lättnadsprogram. iShares Currency Hedged MSCI Eurozone ETF (NYSEArca: HEZU)  är den valutasäkrade versionen av iShares MSCI Eurozone (BATS: EZU)

Olikheterna minskar i Europa

Periferin och kärnan i Europa börjar äntligen närma sig varandra. Till och med ett land som Italien är en ljuspunkt. Reformer för att få fart på ekonomin, såsom en mer flexibel arbetsmarknad, visar tidiga resultat. En folkomröstning i oktober om regeringens reformprogram kommer att vara avgörande skriver Blackrock i en ny analys

Italien och Tyskland i rampljuset

iShares MSCI Italy Capped ETF (NYSEArca: EWI) har backat i år då investerarna har bedömt hälsan för Italiens största banker. Poängen är särskilt relevant när man diskuterar EWI, den största av de landspecifika börshandlade fonderna med fokus på Italien eftersom denna ETF har allokerat 32,6 procent av sitt kapital till finanssektorn. Det är ungefär 1 200 punkter mer än ägnas åt denna ETFs näst största sektorallokeringen, verktyg.

Italien utgör den femte största geografiska fördelningen i HEZU med en kapitalvikt på 6,8 procent. Frankrike och Tyskland, euroområdets två största ekonomier, svarar för nästan 62 procent av denna börshandlade fonds kapitalvikt. Italiens banker ser sårbara ut på grund av ett berg av kriserans osäkra fordringar. En ny räddningsfond och regler som syftar till att stärka fordringsägare kan bidra till ta finanssektorn tillbaka till hälsa, om än långsamt. Detta lämnar Italiens finansiella system och ekonomi sårbar.

iShares MSCI Germany ETF (NYSEArca: EWG) har stigit i värde med cirka 3,3 procent sedan årsskiftet 2015/2016, mätt i dollar. EWG och Tyskland i synnerhet, skulle kunna dra fördel av en svagare euro eftersom denna ETF har allokerat mer än 20 procent av sitt kapital till konsumtionsvaror, vilket är denna börshandlade fonds största allokering.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version