Nyheter

NASDAQ OMX noterar börshandlade fonder baserade på OMXS30

Publicerad

den

NASDAQ OMX Stockholm AB, del av NASDAQ OMX Group, Inc. (NASDAQ:NDAQ) noterar idag två nya börshandlade fonder (så kallade Exchange Traded Funds, ETF:s) för handel, HQ OMXS30 Double Long och HQ OMXS30 Double Short.

De två börshandlade fonderna kommer att handlas på NASDAQ OMX Stockholm och är baserade på OMXS30 (OMX Stockholm 30) indexet vilket beräknas av NASDAQ OMX. OMXS30 indexet är det tredje mest omsatta nationella indexet i Europa med mer än 400 miljoner handlade kontrakt sedan starten 1986.

HQ OMXS30 Double Long och HQ OMXS30 Double Short är så kallade hävstångsfonder vars investeringsmål är att avkasta den dubbla dagliga förändringen i det underliggande OMXS30 indexet. Hävstångseffekten ökar den potentiella avkastningen men även risknivån.

Jenny Rosberg, Vice VD på NASDAQ OMX Nordic sade, ”Vi ser fram emot att samarbeta med HQ Bank i syfte att utvidga utbudet av börshandlade fonder för våra investerare. Börshandlade fonder representerar en underutvecklad marknad i norden och vi planerar att lansera ytterligare produkter som kan ge både institutionella och privata investerare möjligheten att handla i världsledande bolag på sina hemmamarknader”.

Mikael König, VD på HQ Bank sade, ”Börshandlade fonder är morgondagens sparform. Att kunna erbjuda börshandlade fonder kompletterar vår verksamhet och ger en tydlig kundnytta. Ambitionen är att framöver lansera ett stort antal börshandlade fonder, som bygger på NASDAQ OMX:s index. Vi har som ambition att ta en ledande position inom området”.

Om börshandlade fonder

En börshandlad fond (Exchange Traded Fund, ETF) är ett värdepapper som följer ett index, en råvara eller en korg av tillgångar som t ex en indexfond, samtidigt som det handlas som en aktie på en börs.Börshandlade fonder är ett komplement till aktivt förvaltade fonder och ger investerare en möjlighet att investera i välkända globala index i lokal valuta. I USA är börshandlade fonder ett av de mest handlade värdepappren med en årlig omsättning på mer än 9000 miljarder USD under 2008. I Europa är börshandlade fonder en av de snabbast växande produkterna under de senaste åren och omsättningen har mer än tiodubblats sedan 2002, för att under 2008 uppgå till mer än 400 miljarder EUR årligen. Börshandlade fonder har funnits i USA sedan 1993 och i Europa sedan 1999.

Bolag inom OMXS30 indexet:

ABB Ltd
Alfa Laval AB
ASSA ABLOY AB ser. B
Atlas Copco AB ser. A
Atlas Copco AB ser. B
AstraZeneca PLC
Boliden AB
Electrolux, AB ser. B
Ericsson, Telefonab. L M ser. B
Getinge AB ser. B
Hennes & Mauritz AB, H & M ser. B
Investor AB ser. B
Lundin Petroleum AB
Modern Times Group MTG AB, ser. B
Nordea Bank AB
Nokia Corporation
Sandvik AB
Svenska Cellulosa AB ser. B
SCANIA AB ser. B
Skandinaviska Enskilda Banken ser. A
Securitas AB ser. B
Svenska Handelsbanken ser. A
Skanska AB ser. B
SKF, AB ser. B
SSAB AB ser. A
Swedbank AB ser. A
Swedish Match AB
Tele2 AB ser. B
TeliaSonera AB
Volvo, AB ser. B

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version