Nyheter

Borde investerare akta sig för trendiga ETFer?

Publicerad

den

Det är ingen hemlighet för investerare av alla slag att börshandlade fonder (ETF) har blivit enormt populära de senaste åren. ETFer är bland de mest populära investeringsmedlen till stor del för att de erbjuder investerare stark avkastning till en mycket låg relativ avgift. Dessutom är de lätta att köpa och strukturerade på ett sådant sätt att man tar bort en stor del av det detaljerade arbetet med att förvalta tillgångar så att investerare inte behöver oroa sig för dessa saker.

Även om det kanske inte är förvånande att ETF: er är några av de mest populära bilarna, bör detta faktum uppmuntra försiktighet bland ivriga investerare. Med mer intresse för vardagliga investerare kommer en större pool av ETF: er, och med ett alltmer trångt område är det naturligt att vissa fonder kommer att stiga över andra med avseende på popularitet. Som ett resultat kan investerare som är nya i rymden och överväldigade av ETF-sfärens storlek frestas att fokusera på de trendigaste namnen. I en ny rapport från Forbes föreslås dock att det kan finnas risker i detta synsätt.

Hoppa in utan all information

En av riskerna med en trendig ETF är att den sannolikt kommer att dra in investerare som är nya i ETF-världen. Eftersom de inte känner till börshandlade fonder kanske dessa investerare inte känner igen några av de inneboende riskerna och andra överväganden som är nödvändiga för att kunna investera klokt i detta utrymme. ETF: er spårar ett index som redan finns och handlas som en aktie för att ge enkel tillgång till en korg med separata namn för sina investerare. De motsätter sig fonder som tenderar att vara mer öppna. ETF: er är mer benägna att fokusera på investeringstema eller vissa sektorer. En ETF kan vara ett bra alternativ, till exempel, för en investerare som vill investera i videospelindustrin eller i legaliserad cannabis.

Vad ETF: er inte ger som allmän regel är emellertid bred exponering. Enligt Forbes-rapporten kan det vara lätt att en investerare kan handla en trendig ETF. Tidigare Royal Bank of Canada-portföljanalytiker Janelle Nelson föreslår att det är likviditeten i de underliggande värdepappren som är viktigare. ”Ibland utgör en underliggande aktie 30% eller 40% av en ETF. Det kan vara vettigare att köpa aktien direkt”, förklarar hon.

Faran med gimmicks

Trenden mot specialisering och tematisk struktur i ETF-rymden har främjat skapandet av både legitima och mindre legitima fonder. Att följa trenderna kan hindra investerare från att ta sig tid att till fullo undersöka sina investeringar. Nelson föreslår att man endast köper ”kvalitets ETF:er med en stark sponsor.” När allt kommer omkring kan en ETF som är lätt att köpa in men svår att sälja vid en avgörande tidpunkt göra skillnad för en investerare.

Rapporten föreslår att när man fokuserar på små ETF:er som är nya aktörer i branschen, bör investerare leta efter fonder med minst 50 miljoner dollar i tillgångar under förvaltning (AUM). mindre ETF:er är mer benägna att lägga sig om de inte har stöd från en stor sponsor. Detta är inte en oöverträffad oro, eftersom små ETF:er regelbundet stängs av för en otillräcklig nivå av tillgångar för att täcka kostnader.

Tillsammans med den allmänna oro för trendiga ETF kommer en varningsnot från Forbes om timing. ”Om ETF redan har skapats är du i allmänhet inte i början av kurvan”, varnar Nelson och tillägger att ”du är ofta i mitten av kurvan.” Hon fortsätter med att beskriva förhållandet mellan sponsorer och investerare: ETF-sponsorer måste förutse tillräcklig efterfrågan för att den ska [locka] investerare och ge avkastning … om en ETF bygger på ett hett tema är det temat vanligtvis redan allmänt publicerat . ”

Med andra ord kan investerare som staplar på en trendig ETF redan missat de största möjligheterna att dra nytta av ETF: s framgång.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version